≫ 

Da li je bežično punjenje loše za zdravlje vaše baterije?

Bežično punjenje definitivno može uticati na trajanje baterije, iako se moraju uzeti u obzir mnogi faktori

  • 0
Bežično punjenje Foto: Unsplash

Većina pametnih telefona premijum i srednjeg ranga ovih dana se isporučuje sa mogućnošću bežičnog punjenja, što vam omogućava da bateriju držite napunjenu tokom dana.

Koliko god ova funkcija bila zgodna, da li bi trebalo da brinete o tome da bežično punjenje utiče na zdravlje baterije vašeg pametnog telefona? 

Punjenje baterije na bilo koji način je u izvesnoj meri "troši" bateriju, odnosno utiče na njen životni vek.

Spoljni faktori poput toplote mogu ubrzati ovo trošenje, smanjujući kapacitet baterije na duže staze. I upravo tu bežično punjenje ima lošije rezultate od konvencionalnog punjenja preko kabla.

Tokom punjenja, sva energija izvučena iz zidne utičnice na kraju ne stigne do baterije vašeg uređaja. Opšte je poznato da je efikasnost bežičnog punjenja oko 80%. Ta cifra bi mogla pasti i do 50% u stvarnom svetu, u zavisnosti od toga koliko dobro poravnate zavojnice u punjaču i pametnom telefonu.

Nepotrebno je reći da je žičano punjenje daleko efikasnije jer bakarna žica izuzetno dobro provodi električnu energiju i nema fizičkog jaza.

Da se vratimo na bežično punjenje, energija koja ne stigne do vašeg uređaja pretvara se u toplotu. I kao što smo već istakli, kontinuirano izlaganje toploti će degradirati bateriju vašeg uređaja. Štaviše, ako koristite debelu futrolu na svom pametnom telefonu, to bi moglo sprečiti da se dovoljno brzo ohladi.

Otkrićete da neke bežične podloge za punjenje uključuju ventilator za hlađenje kako bi temperature bile pod kontrolom. Velika većina javnih i bežičnih punjača u automobilima ne dolaze sa ventilatorom, ali oni su obično ograničeni na nižu izlaznu snagu kao što je 5 W. Pri tako malim snagama, skoro da se ne stvara toplota, tako da se ni vaš uređaj neće pregrejati.

Uzimajući sve u obzir, ne morate mnogo da brinete o tome da bežično punjenje utiče na zdravlje baterije.

Čak i ako se vaš telefon na neki način opasno zagreje, savremeni sistemi za upravljanje baterijom mogu komunicirati sa punjačem kako bi smanjili izlaznu snagu ili potpuno zaustavili punjenje. Na kraju krajeva, iste zaštite postoje i za žičano punjenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA