Vreme čitanja: oko 1 min.

Android 14 konačno uvodi opciju za praćenje zdravlja baterije telefona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa Android 14 operativnim sistemom, dolazi novost koja se dugo očekivala - opcija za praćenje zdravlja baterije, koja nudi bolji pregled performansi vašeg mobilnog uređaja

  • 0
Android baterija zdravlje baterije Foto: Lukmanazis / Shutterstock.com

Jedan od praktičnih alata na iOS-u jeste opcija za praćenje zdravlja baterije iPhone-a. Ovaj alat omogućava da bolje razumete kako koristite svoj telefon i kada je potrebno zameniti bateriju. Odlično stanje baterije može podići vrednost telefona prilikom prodaje. Stoga je bilo neočekivano što Android do sada nije imao ovu opciju, koja konačno stiže sa novim Android 14 operativnim sistemom.

Google je u Android 14 uveo nekoliko API-ja koji mogu preneti bitne informacije o bateriji, poput datuma proizvodnje, datuma prve upotrebe, načina i broja ciklusa punjenja, i slično.

Ove API-je mogu koristiti aplikacije koje su dobile potrebnu dozvolu za BATTERY_STATS, koja se može dodeliti aplikacijama preko ADB-a (Android Debug Bridge).

Ako već imate Android 14 na svom telefonu, možete pratiti stanje baterije preko open source aplikacije Batt. Ova aplikacija će vam prikazati broj ciklusa punjenja koje ste sproveli na svom telefonu. Ali, ako želite detaljnije informacije, poput procenatnog stanja zdravlja vaše baterije, pokrenite sledeću ADB komandu:

pm grant com.porg.batt android.permission.BATTERY_STATS

Važno je napomenuti da ova funkcija još nije zvanično objavljena, pa preciznost prikazanih brojki može varirati. Vrednosti koje API vraća zavise od načina na koji vaš telefon prati ove podatke, odnosno da li telefon uopšte može da prati ovakve podatke.

Tako da će se rezultati razlikovati u zavisnosti od specifikacija hardvera. Ipak, prisustvo ovih API-ja je jasan indikator da Google razvija ovu funkcionalnost i planira da je uvede u budućnosti. Nadamo se da će ova opcija biti dostupna na svim Android uređajima u skorijem periodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA