Vreme čitanja: oko 1 min.

Android 13 nalazi se na jedva 15% uređaja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Periodično, Google prikuplja statistike o brojnim uređajima širom sveta koji koriste Android

  • 0
Android operativni sistem Foto: Primakov / Shutterstock.com

Prema najnovijim podacima iz Google-a, Android 13 je sada instaliran na oko 15% aktivnih uređaja širom sveta, ali Android 11 i dalje je najčešća verzija.

Periodično, Google prikuplja statistike o brojnim uređajima širom sveta koji koriste Android - tačnije, one koji su se povezali sa Play prodavnicom tokom sedmodnevnog perioda - i nudi ih developerima putem Android Studija.

Konkretno, možete pronaći procenat uređaja koji pokreću određenu verziju Androida ili noviju. To je korisno za odabir najniže verzije Androida koju aplikacija podržava, iako su kompanije poput Apple-a koristile ove javne podatke kako bi istakle brzu distribuciju ažuriranja iOS-a na uređajima.

U poslednjih nekoliko godina, tabela je ažurirana mnogo ređe, uglavnom kvartalno. Ipak, imali smo sreće da imamo tri ažuriranja podataka o distribuciji Androida do sada u 2023. godini, u januaru, aprilu i sada u junu. Android Studio je sada ažuriran s tabelom koja datira iz 30. maja 2023. godine.

S obzirom na ograničeno vreme između ova dva merenja, udeo verzija se očekivano nije mnogo promenio. Ipak, Android 13 je doživeo još jedan period rasta, povećavajući se sa 12,1% u aprilu na 14,7% u junu.

U međuvremenu, Android 12, 11 i 10 su svaki zabeležili blagi pad. Bez obzira na smanjenje, Android 11 je zadržao prvo mesto u deljenju tržišta, instaliran na 23,1% globalnih uređaja.

Zanimljivo je da je jedina druga verzija Android-a koja je videla rast između aprila i juna Android Oreo, koji je porastao sa 6,7% na 8,3% (iako je i dalje manje od 9,5% u januaru). Nismo sigurni šta bi moglo objasniti taj porast.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA