Vreme čitanja: oko 1 min.

Tržište mobilnih telefona u padu: Treći kvartal uzastopnog smanjenja prodaje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je već treći kvartal zaredom gde se beleži pad prodaje telefona

  • 3
Ajfon 13  iPhone 13 Foto: Tanjug/AP

Globalno tržište mobilnih telefona nastavlja da beleži pad prodaje, pokazuju najnoviji podaci. Američko tržište, kao najveće svetsko tržište mobilnih telefona, doživljava pad isporuka od 24% u drugom tromesečju 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima analitičarske kuće Counterpoint Research.

Ovo je već treći kvartal zaredom gde se beleži pad prodaje telefona na ovom tržištu.

Android proizvođači posebno su pogođeni ovim trendom. Samsung je doživeo pad isporuka od 37%, Motorola 17%, dok je TCL-Alcatel isporučio čak 69% manje uređaja u istom periodu. Sa druge strane, Apple je uspeo da svede pad na samo 6%, čime je dodatno ojačao svoju dominaciju na tržištu, povećavši svoj udeo sa 45% na trenutnih 55%, prenosi Benchmark.rs.

Iznenađujuće, Google Pixel telefoni beleže rast prodaje za 48%, iako zauzimaju skroman udeo od samo 2% na američkom tržištu, a još manji na globalnom nivou.

Analitičari predviđaju da će se ovaj trend pada prodaje nastaviti u narednom periodu. Industrija mobilnih telefona suočava se sa stagnacijom tržišta još od početka pandemije, koja je uslovila manju potražnju i prekide u lancu snabdevanja. Iako se lanac snabdevanja donekle oporavio, još uvek je neizvesno koliko vremena će biti potrebno da se potražnja vrati na nivo pre pandemije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • uuu

    31. jul 2023 | 15:15

    Telefoni skuplji od TV

  • ...

    31. jul 2023 | 18:57

    Preskupi su telefoni...

  • Др

    31. jul 2023 | 17:45

    Па, нормално! Нико више не може да прати ту ненормалну скупу трку ,неки пут и два модела годишње , неколико произвођача и ето!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA