Vreme čitanja: oko 2 min.

Android 14 će biti lansiran danas, evo najvažnijih novina koje možete da očekujete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Google je napravio brojne promene "ispod haube"

  • 0
Android, telefon, instalacija Foto: TY Lim / Shutterstock.com

Dok se svet tehnologije priprema za najavu najnovije generacije Pixel uređaja, koje uključuju Pixel 8 Pro, Pixel 8 i Pixel Watch 2, sve oči su uprte u novu generaciju Android operativnog sistema - Android 14, poznatijeg kao "Upside Down Cake".

Kako se lansiranje približava, dublje smo se zagledali u sve što ovaj ažurirani operativni sistem donosi.

Android 14 nove funkcije: Šta korisnici mogu da očekuju?

Kada je reč o autonomiji baterije, Android 14 obećava veću izdržljivost. Google je napravio brojne promene "ispod haube" kako bi produžio trajanje baterije. Jedna od značajnih inovacija je "Schedule exact alarm" dozvola, koja omogućava bolje upravljanje potrošnjom baterije. Pored toga, ažuriranje pruža informacije o bateriji kao što su datum proizvodnje i broj ciklusa punjenja.

U segmentu pristupačnosti, Android 14 pruža veće fontove - do čak 200%. Novo je i obaveštavanje korisnika pomoću treptanja kamere ili ekrana za osobe sa oštećenim sluhom. Poboljšane su i opcije za jezička podešavanja, pružajući bolju podršku za rodno osetljive jezike, kao i mogućnost postavljanja jezika po aplikaciji, uz regionalne preference za mere i kalendare.

Bezbednost i privatnost su uvek bili prioritet za Google, a Android 14 to potvrđuje. Sistem sada sprečava instalaciju starijih aplikacija radi bolje zaštite uređaja, omogućava korisnicima da kontrolišu pristup fotografijama i video zapisima, pojačava privatnost PIN-a i nudi opcionalno uklanjanje dugmeta 'OK' za dodatnu sigurnost. Pored toga, unapređeni su obaveštenja o deljenju podataka kako bi korisnici bili informisani o promenama u politici privatnosti aplikacija, dok su preduzete mere na pozadini sistema da se poveća zaštita od malvera.

Među različitim novim funkcijama, izdvajamo integrisanu aplikaciju Health Connect, prilagodljive ekrane za zaključavanje i podršku za lossless audio preko žičanih slušalica. Takođe, tu su i ažuriranja za Camera2 i CameraX ekstenzije, mogućnost ograničavanja uređaja na sigurne mobilne veze, i mnoge druge.

Ovaj ažurirani Android operativni sistem donosi mnoštvo promena koje korisnici jedva čekaju da isprobaju, a svakako će postaviti nove standarde u svetu mobilnih operativnih sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA