Vreme čitanja: oko 1 min.

Pametni telefoni u rukama 4,3 milijarde ljudi: Više od pola sveta sada ima mobilni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krajem 2022. godine, čak 54% svetske populacije posedovalo je pametne telefone, a stopa rasta pokrivenosti internetom usporava, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima

  • 1
Pametni telefoni Foto: Pixabay

Globalna asocijacija mobilnih operatera (GSMA) objavila je novi izveštaj koji otkriva da je krajem 2022. godine 54% svetske populacije, ili 4,3 milijarde ljudi, posedovalo pametne telefone. Većina ovih korisnika takođe je imala pristup mobilnim internet uslugama.

Izveštaj godišnjeg izdanja "Stanje mobilne internet konekcije" navodi da je skoro 4 milijarde od ukupno 4,6 milijardi korisnika mobilnih internet usluga to činilo putem pametnih telefona. Ostatak korisnika se oslanjao na telefone sa osnovnim funkcijama. Ovo je prvi put da je GSMA razdvojila korisnike mobilnog interneta prema vrsti uređaja, što pruža dublji uvid u globalnu povezanost i upotrebu digitalnih tehnologija.

Stopa penetracije mobilnog interneta porasla je sa 55% krajem 2021. na 57% globalne populacije krajem 2022. godine. Međutim, organizacija je primetila da se stopa rasta usporila. U tom kontekstu, značajno je napomenuti da je više od tri četvrtine novih korisnika mobilnog interneta u 2022. godini dolazilo iz zemalja sa niskim i srednjim prihodima.

Iako je pokrivenost mobilnim internetom bila "relativno nepromenjena" tokom 2021. godine, sa pokrivenošću od 95% svetske populacije, postoje izazovi koji ostaju. Pre svega, oni koji nemaju pristup internetu uglavnom žive u ruralnim i slabo naseljenim područjima. GSMA identifikuje "jaz u upotrebi" kao glavni faktor koji utiče na ovu neujednačenu raspodelu. Naime, 23% ljudi starijih od 18 godina je pokriveno mobilnom broadband mrežom, ali je još uvek "offline".

GSMA ističe da "većina onih koji žive unutar pokrivenosti mobilnim broadbandom, ali ga ne koriste, još uvek ne poseduje mobilni telefon". Na ovu temu, organizacija planira da se fokusira na smanjenje digitalne podele na predstojećem događaju GSMA MWC Kigali 2023, koji će se održati od 17. do 19. oktobra.

(Telegraf.rs)

Video: Gomila notifikacija vam je došla glave? Jedan dizajner ima rešenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetlana

    17. oktobar 2023 | 06:37

    I eto prilike da naucite nesto pametno. Samo ako pametno koristite mobilni tel mozete promeniti zivot. Ne koristite ga za gluposti. Gubite vreme a ono je jedino bitno u zuvotu. Da bi imali vise morate investirati i vreme i novac. Zato ucite od uspesnih. Ne slusajte ljude bez rezultata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA