Vreme čitanja: oko 1 min.

Microsoft priznaje: Napuštanje Windows Phone-a je bila loša ideja

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ekskluzivnom intervjuu sa Business Insiderom, CEO kompanije Microsoft Satja Nadela se osvrće na strateške greške vezane za mobilni segment

  • 0
Satya Nadella Satja Nadela Satija Nadela / Foto: SteveSands/NewYorkNewswire/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Satja Nadela, glavni izvršni direktor Microsofta, postao je treći čelni čovek ove softverske gigantske kompanije koji otvoreno priznaje da je Microsoft napravio ozbiljne strateške greške kada je reč o mobilnim telefonima.

U intervjuu sa Business Insiderom, Nadela je istakao da je povlačenje Microsofta iz mobilnog sektora moglo da bude bolje organizovano.

"Najteža odluka koju sam doneo kao CEO odnosila se na naš izlazak iz mobilnog segmenta kako je tada bio definisan. U retrospektivi, mislim da smo mogli da pronađemo načine da učinimo stvari drugačijim, možda čak i da reinventiramo kategoriju između računara, tableta i telefona", objasnio je Nadela.

Povlačenje iz mobilnog segmenta dogodilo se nekoliko godina nakon što je Microsoft otpisao 7,6 milijardi dolara vezanih za akviziciju Nokijinog poslovanja sa telefonima. Iako je Windows Phone zvanično proglašen "mrtvim" nekoliko godina nakon toga, već šest meseci posle otpisa bilo je jasno da za Windows Phone nema budućnost.

Nadela nije jedini izvršni direktor Microsofta koji je priznao greške u mobilnom segmentu. Osnivač Microsofta i bivši CEO Bil Gejts nazvao je svoju "najveću grešku ikada" to što je Microsoft izgubio od Androida. Google je 2005. godine kupio Android za 50 miliona dolara, a bivši CEO Erik Šmit priznao je 2012. godine da je prvobitni fokus Google-a bio na tome da se nadmaši Microsoftov raniji Windows Mobile.

I bivši CEO Stiv Balmer priznao je 2013. godine da žali što se kompanija nije ranije fokusirala na telefone. Umesto toga, Balmer je bio usmeren na Windows Mobile i potcenio je pretnju koju su predstavljali Android i iPhone.

Ipak, Microsoft je u poslednjoj deceniji bio usredsređen na razvoj aplikacija za Android i iOS. Kompanija redovno ažurira svoju aplikaciju Phone Link koja povezuje Android i iPhone uređaje sa Windows sistemom i ima blisku saradnju sa Samsungom kako bi se osiguralo da su njihove mobilne Office aplikacije unapred instalirane na Samsungovim Android uređajima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA