Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple kaže da su Androidi "uređaji za masovno praćenje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple u dokumentima navodi da kombinovanje podataka korisnika služi isključivo unapređenju korisničkog iskustva, dok Google-ova praksa kombinovanja podataka između različitih usluga ostavlja mnogo prostora za sumnju

  • 0
IOS Android Foto: Shutterstock

U antimonopolskom procesu protiv Google-a koji vodi američko Ministarstvo pravde (DOJ), tenzije između Apple-a i Google-a su se dodatno zaoštrile. Dokumenti koji su isplivali u javnost otkrivaju da Apple otvoreno kritikuje Google zbog politika privatnosti, nazivajući Android platformu "masivnim uređajem za praćenje".

Ovu kontroverznu prezentaciju, naslovljenu "Takmičenje u vezi privatnosti", poslao je Edi Kju, potpredsednik Apple-ovih usluga, direktno CEO-u kompanije, Timu Kuku. U dokumentima, Apple ističe svoju prednost u pogledu privatnosti korisnika, suprotstavljajući se Google-ovim pristupima u ovoj oblasti.

Prema izvoru, Apple u dokumentima navodi da kombinovanje podataka korisnika služi isključivo unapređenju korisničkog iskustva, dok Google-ova praksa kombinovanja podataka između različitih usluga ostavlja mnogo prostora za sumnju. Jedan od primera koji Apple navodi jeste povezivanje podataka iz Google Voice Search-a sa Google nalogom korisnika, dok Apple ističe da podaci iz njihovog digitalnog asistenta Sirija ostaju izolovani.

Ova dinamika baca svetlo na Apple-ovu strategiju korišćenja problema privatnosti konkurencije kao sredstva za privlačenje korisnika na iOS platformu.

Uprkos tome što svi mobilni uređaji prate korisnike, Apple se pozicionira kao lider u oblasti privatnosti, posebno nakon uvođenja sistema dozvola za praćenje oglasa sa iOS 14.5, koji je drastično smanjio mogućnosti praćenja na iPhone uređajima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA