≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple upozorava korisnike: Evo zašto ne smete da stavljate iPhone u pirinač

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple nije detaljno objasnio na koji način može doći do oštećenja, ali je jasno stavio do znanja da bi korisnici trebalo da izbegavaju ovu metodu

  • 3
iPhone u pirinču Foto: Orapruek / Shutterstock.com

Već godinama se verovalo da je pirinač spas za mokre telefone, posebno kada je reč o iPhone uređajima. Legenda kaže da nekuvani pirinač može upiti višak vode i time spasiti telefon od potencijalnih oštećenja. Međutim, Apple je nedavno izdao upozorenje korisnicima da ova metoda može naneti više štete nego koristi.

U novom dokumentu za podršku, kompanija navodi da stavljanje mokrog uređaja u kesu ili posudu sa pirinčem može dovesti do toga da sitne čestice pirinča oštete iPhone. Apple nije detaljno objasnio na koji način može doći do oštećenja, ali je jasno stavio do znanja da bi korisnici trebalo da izbegavaju ovu metodu.

Pored upozorenja na pirinač, Apple savetuje protiv korišćenja drugih popularnih trikova za sušenje, kao što su upotreba spoljnih izvora toplote ili ubacivanje pamučnih štapića u konektore. Prema mišljenju stručnjaka za popravku, čekanje da se iPhone osuši na sobnoj temperaturi može biti efikasnije od korišćenja pirinča, s obzirom na to da je brzina sušenja ključna da se spreči oštećenje unutrašnjih komponenti telefona.

Umesto da se oslanjaju na pirinač, Apple nudi korisnicima alternativno rešenje za situacije kada je iPhone ili konektor za punjenje mokar. Ukoliko se na ekranu pojavi obaveštenje koje onemogućava punjenje zbog prisustva tečnosti, kompanija preporučuje sledeće korake:

  • Odmah isključite kabl iz iPhone-a, kao i drugi kraj kabla iz adaptera za napajanje ili dodatka.
  • Nežno tapkajte telefon o dlan da tečnost isteče kroz konektor, držeći ga okrenutim konektorom nadole.
  • Ostavite iPhone na suvom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha.
  • Posle najmanje 30 minuta, pokušajte da ga napunite koristeći Lightning ili USB-C kabl, ili da povežete dodatak.
  • Ako se obaveštenje ponovo pojavi, to znači da još uvek ima tečnosti u konektoru ili ispod pinova vašeg kabla. Ostavite iPhone na suvom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha do 24 sata, pokušavajući povremeno ponovo da ga napunite ili povežete.

Ukoliko ni nakon sušenja iPhone ne reaguje na punjenje, preporučuje se da se kabl odvoji od adaptera, a adapter iz zida (ukoliko je moguće), i zatim ponovo poveže.

Apple naglašava da u slučaju da ovi koraci ne pomognu, najbolje je obratiti se profesionalnim serviserima, a možda čak i razmotriti kupovinu novog uređaja. Bitno je odupreti se iskušenju i ne posezati za pirinčem kao rešenjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukota

    21. februar 2024 | 18:22

    Ja svoj Aple držim u pirinču već godinama i ništa. Milslim da kvalitet pirinča mora biti dobar.

  • Boža zemunac

    21. februar 2024 | 13:50

    Nije tačno. Apple laže.

  • Ko zna

    22. februar 2024 | 07:33

    Mozda i uspete nesto sa pirincom i kako onda da vam prodaju novi telefon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA