Vreme čitanja: oko 1 min.

5.5G mreže su tu, kao i prvi Android telefoni koji to podržavaju

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina je napravila značajan iskorak predstavljajući narednu generaciju bežične tehnologije

  • 0
OPPO 5GA mreža Foto: X/@PeteLau

Kineski telekomunikacioni gigant, China Mobile, najavio je komercijalno lansiranje svoje 5.5G mreže, poznate i kao 5G-Advanced ili 5GA.

Ovo lansiranje ne samo što obećava značajne unapređenja brzine interneta, već označava i dolazak prvih Android telefona spremnih da iskoriste novu tehnologiju.

Naime, Pit Lau, glavni direktor proizvoda kompanije OPPO, putem društvene mreže Weibo, podelio je vest da će Find X7 Ultra telefon biti među prvima koji će podržati 5.5G mrežu, prikazujući status mreže "5GA" na uređaju. Dodatno je istaknuto da će i standardna verzija Find X7 telefona dobiti mogućnost povezivanja na 5.5G, čime ova serija postaje prva u svetu koja podržava ovu naprednu mrežu.

Ova tehnološka inovacija nije samo znak napretka u brzini interneta, već i obećava revoluciju u industrijskim primenama, gde su potrebni super-brzi uploadi, minimalno kašnjenje, vrhunska sigurnost i pouzdanost, kao i niska potrošnja energije. 5.5G mreža, kao unapređenje postojeće 5G tehnologije, postavlja temelje za buduću tranziciju ka 6G tehnologiji, optimizujući performanse koje 5G već pruža, piše Android Authority.

Iako će korisnici u SAD-u morati da sačekaju do 2025. godine za komercijalnu dostupnost 5GA mreže, entuzijazam među američkim telekomunikacionim liderima je već prisutan. Predsednik kompanije AT&T, Kris Sambar, izrazio je uzbuđenje povodom dolaska 5.5G mreža, što nagoveštava da je Amerika na putu da usvoji ovu tehnologiju.

Dobra vest za korisnike širom sveta jeste da čipset Snapdragon 8 Gen 3, koji pokreće Find X7 Ultra, takođe koriste i drugi vodeći Android modeli iz 2024. godine, poput Galaxy S24 Ultra i OnePlus 12. Ovo implicira da će, kada 5.5G mreže postanu dostupne van Kine, već postojati uređaji koji su spremni da iskoriste potencijale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA