Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple mora da objasni grešku koja je vratila izbrisane fotografije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle nedelje, mnogi korisnici su se uznemirili kada su fotografije, koje su izbrisali pre nekoliko godina, ponovo osvanule u njihovoj galeriji na iPhone-u

  • 0
iPhone Photos Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Apple je juče objavio ispravku za iOS i iPadOS 17.5.1, rešavajući problem u softveru. Međutim, ono što izaziva zabrinutost je greška koja je uzrokovala da se izbrisane fotografije ponovo pojave u galeriji. Apple je izjavio da je ispravka "rešila redak problem gde su fotografije koje su iskusile korupciju baze podataka mogle ponovo da se pojave u galeriji čak i ako su bile izbrisane", ali nije pružio dodatne informacije.

Na iOS uređajima, izbrisane fotografije ostaju u folderu "Nedavno izbrisane" 30 dana pre nego što budu trajno obrisane. Ipak, korisnici očekuju da jednom izbrisane fotografije zaista ostanu izbrisane. Prošle nedelje, mnogi korisnici su se uznemirili kada su fotografije, koje su izbrisali pre nekoliko godina, ponovo osvanule u njihovoj galeriji na iPhone-u.

Ovaj problem predstavlja ozbiljan rizik za privatnost, jer postavlja pitanje kako Apple čuva podatke o fotografijama i da li korisnici zaista mogu verovati da su njihovi izbrisani podaci trajno uklonjeni. 

Problem je još ozbiljniji jer, dokle god Apple ćuti, ne znamo koliko je daleko ovaj bag otišao. Neki korisnici su prijavili isti problem sa izbrisanim govornim porukama. Da li je ovaj bag uticao samo na korisnike koji koriste iCloud za bekap fotografija? Jedan korisnik je tvrdio da su stare fotografije osvanule na iPad-u koji je prodao drugoj osobi. Današnja ispravka potvrđuje da je bug postojao, da je bio problem i da je imao veze sa korupcijom baze podataka. Međutim, nedostatak odgovora Apple-a ne uliva poverenje da se ovo neće ponoviti.

Razumno je očekivati da, kada Apple kaže da je fajl trajno obrisan, ovakve greške ne bi smele biti moguće. Iako se greške dešavaju i istraživači često nalaze slabosti u softveru, Apple bi trebalo da bude transparentan i odgovoran u komunikaciji sa korisnicima, posebno kada je u pitanju privatnost.

Apple se promoviše kao kompanija koja brine o vašoj privatnosti, ali ignorisanje problema kao što je ovaj narušava poverenje korisnika. Transparentnost i odgovorno izveštavanje su ključne karakteristike kompanije koja zaista veruje u zaštitu privatnosti svojih korisnika.

(Telegraf.rs)

Video: Da li zaista možete da otključate bilo čiji iPhone? Isprobali smo viralni TikTok trik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA