≫ 

Google i Microsoft su otkrili jezivu CPU manu - a rešenje može da vam uspori kompjuter

Apdejt će vam rešiti jedan, ali stvoriti drugi problem

  • 0
Procesor, Intel Foto: Pixabay.com

Microsoft i Google zajedno su odlučili da svet obaveste o novoj ranjivosti procesora koja je slična ranijim pod imenom Meltdown i Spectre koje su potencijalno mogle da ugroze brojne kompjutere i telefone. U pitanju su bile potpuno nove vrste napada i stručnjaci su verovali da će otkriti još sličnih, a to se sada i desilo.

Nazvana Speculative Store Bypass, najnovija ranjivost eskploatiše spekulativnu egzekuciju koju koriste moderni procesori.

Intel napokon otkrio specifikacije svoje premijum matične ploče za Coffee Lake procesore

Brauzeri kao što su Safari, Edge i Chrome su svi dobili peč za Meltdown početkom godine, a Intel kaže da su te olakšice primenjive i za ovaj slučaj.

Foto: Flickr/ Uwe Hermann/Apdejt rešava jednu, a pogoršava drugu stvar

Međutim, za razliku od Meltdown i Spectre, ova nova ranjivost takođe zahteva i firmware apdejt za procesor - koji bi mogao da utiče na njegove performanse.

Firmware apdejt će automatski isključiti Speculative Store Bypass zaštitu, kako bi se postarao da većina ljudi ne vidi negativne uticaje na performanse.

Ako se ova opcoija aktivira, performanse bi mogle da opadnu za 2 do 8 odsto, tvrde iz Intela.

Rezultat toga je izbor koji će mnogi da naprave, da li žele performanse ili bezbednost, a to će se svesti na individualne sisteme i servere, ali i činjenicu da je u pitanju manja opasnost po CPU od onih koje su otkrivene početkom godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA