≫ 

Da li treba izvaditi bateriju iz laptopa kada je priključen na struju?

Pravilnom brigom o bateriji produžićete njen životni vek

  • 3

Možda svoj laptop koristite samo kada je uključen u struju i samo ponekada ga skidate sa kabla. Ili ga redovno koristite van doma i kada ste na putu.

Međutim, da li je u oba slučaja bolje ukloniti bateriju kada se laptop puni preko kabla?

Ovo je jedino mesto na kom ne smete da držite laptop, a sigurno je redovno tamo

Sudeći po brojnim analizama, odgovor je da... i ne. Za najbolji život baterije, bateriju samo u određenim situacijama treba skidati sa laptopa.

Kada treba izvaditi bateriju?

Foto: Pixabay.com/da li je pametno vaditi bateriju iz laptopa?

Jedna od najboljih načina da proverite da li je potrebno izvaditi bateriju kada se laptop puni preko kabla jeste da utvrdite koliko dugo ćete ga tako koristiti.

Ako planirate da ga tako koristite 6 sati i potom upalite ponovo tek sutradan, trebalo bi da uklonite bateriju.

Međutim, ukoliko ste mobilni i planirate da budete na kablu sat ili dva, onda ima više smisla da ostavite bateriju.

To je zato što gašenjem laptopa, uklanjanjem baterije i ponovnim paljenjem - samo da biste uskoro ponovili sve da vratite bateriju - predstavlja gubljenje vremena.

Još jedna situacija u kojoj je pametno ukloniti bateriju jeste u situacijama kada ne planirate da ga koristite dugo vremena.

Takođe, važno je obratiti pažnju i na samu struju u stanu ili bilo kojoj drugoj lokaciji na kojoj koristite kabl. Ako je moguć prekid dotoka struje, onda bi pametno bilo da ostavite bateriju u kompjuteru kako ne bist eizgubili sve ono na čemu radite kada nestane struje.

Zašto vađenje baterije može da bude dobro?

Foto: Pixabay.com/Baterija vrlo lako može da postane neupotrebljiva ako se ne brinete o njoj kako treba

Pregrevanje laptopa je najgora stvar koja može da se desi njegovom hardveru, pogotovo bateriji koja brže stari i gubi napon usled vrelih perioda.

Isti efekat mogu da stvore zahtevne igre i programi, i zbog otga bi tada vaš laptop trebalo da bude povezan na struju, a baterija izvađena, ako ste u mogućnosti da to uradite.

Kako se čuva baterija?

Najčešća preporuka jeste da baterija bude napunjena do nekh 40 odsto i smeštena na hladno i suvo mesto.

Pojedini proizvođaći preporučuju da temperatura mesta na koje ste smestili bateriju bude između 20 do 25 stepeni Celzijusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    3. avgust 2018 | 14:52

    Većina novijih laptopova ima bateriju koju nije moguće izvaditi, poput novijih telefona. Šta da radimo, da rasturimo laptop, kako bi izvadili bateriju?

  • Ime

    3. avgust 2018 | 22:47

    Ja nisam vadio bateriju nikad samo sam jednom mesečno puštao da se isprazni do kraja i potom je napunio pod uslovom da ga tog meseca nisam koristio na bateriji i trajala mi baterija preko osam godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA