Windows 7 ili Windows 10 - koji je bolji?

Windows 7 je i dalje izuzetno popularan operativni sistem, međutim, da li je bolji od desetke?

  • 12

Iako se može činiti kao potpuno logičan izbor da koristite najnoviju verziju Microsoftovog operativnog sistema, postoje mnogi koji se ne slažu sa ovom tvrdnjom i zbog toga i dalje koriste Windows 7.

Međutim, da li su u pravu?

Pogledajte da li je došlo vreme da porazmislite o instaliranju Windowsa 10 i koje su najveće razlike koje donosi naspram sedmice:

Izgled

Windows 10 može da vam automatski šalje podsetnike Foto: Pixabay.com

Windows 7 se drži tradicije i nudi poznat, uprošćen i lak za razumevanje interfejs.

Želite da pronađete program, samo kliknite na Start dugme i izaberite ga sa liste.

Windows 7 ima jako mali broj distrakcija koje bi mogle da vam zasmetaju prilikom izvođenja svakodnevnih radnji.

Sve važne informacije i podešavanja su tamo gde vam najviše trebaju - odmah ispred vas.

Sa druge strane, Windows 10 je dosta promenio ustaljene stvari. Svoj povratak dobila je i funkcija iz Windowsa 8 poznata kao Live Tiles.

Pojedine Windows 10 aplikacije mogu biti instalirane kao .exe fajlovi, ali isto tako, i skinute sa platforme poznate kao Microsoft Store.

Te aplikacije se onda pojavljuju sa desne strane Start Menija kao LIve Tiles.

Poput iOS ili Android prodavnice, sada možete da skinete Instagram, Twitter i Facebook na vaš PC iz Misrosoft Storea. Ovo čini pristup popularnim servisima bržim i lakšim, a celo korisničko iskustvo prilagođeno je novijim uređajima sa ekranom osetljivim na dodir.

To je nešto što Windows 7 uopšte ne može.

Funkcije

Foto: Tanjug/AP/Microsoft

Windows ima posebam centar za notifikacije poznat kao Action Center. Ako koristite Windows 7, notifikacije se tipično pojavljuju u taskbaru, ali Windows 10 ide korak dalje i stavlja notifikacije u znatno jasniju i koncizniju sredinu.

Action Center pokazuje notifikacije u vezi sa važnim sistemskim informacijama i mejlovima, a ima i tastere za brz pristup osvetljenju ekrana, deljenju fajlova, mrežnim podešavanjima i mnogim drugim opcijama.

Još jedna velika razlika je Cortana. Windows 10 glasovni asistent može da vam pomogne da budete u toku sa sportskim rezultatima, vremenom i slanjem mejlova.

Widows 10 donosi i Edge brauzer koji je znatnomoderniji od Explorera 11 koji dolazi sa sedmicom.

Podrška i bezbednost

Microsoft će za godinu dana prestati sa pružanjem podrške za Windows 7. To znači da je prelazak na desetku najbolja opcija ako želite da budete zaštićeni od virusa i drugih pretnji.

Microsoft redovno radi na velikim apdejtima za Windows 10 koji donose brojna unapređenja i nove funkcije.

Za razliku od prehodnih verzija, Windows 10 nije samostalni proizvod, već je više osmišljen kao servis. Kompanija izbacuje apdejte dva puta godišnje i sasvim sigurno će nastaviti da podržava ovaj operativni sistem dugi niz godina.

Kompatibilnost i gejming

Foto: Tanjug/AP/Microsoft

Uprkos brojnim novitetima koje Windows 10 donosi, Windows 7 i dalje ima bolju kompatibilnost sa aplikacijama.

I dok Photoshop, Chrome i druge popularne aplikacije nastavljaju da rade na oba operativna sistema, neki stariji softver bolje radi na starijim sistemima.

Ipak, Microsoft preduzima korake kako bi ubio kompatibilnost sa Windowsom 7. Primera radi, Office 2019 neće raditi na Windowsu 7.

Kada je gejming u pitanju, Microsoft uz Windows 10 pakuje i Xbox aplikaciju. To vam dozvoljava da strimujete sadržaj sa Xbox Onea na PC i pratite Xbox Live sadržaj.

Isto tako, Windows 10 podržava DirectX 12. U pitanju je tehnologija koja pomaže pri rendeorovanju videa i zvuka i vrlo često je neophodan kako bi se igrale novije igre.

Da li je došlo vreme da pređete na Windows 10?

I dok Windows 10 nije savršen, u pitanju je bezbedniji operativni sistem.

Postoje brojni razlozi zbog kojih Windows 7 zauzima važno mesto u našem srcu, ali u svetu gde na svakom koraku vrebaju virusi, izbor bezbednije verzije Windowsa je svakako prioritet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 10

    14. februar 2019 | 13:01

    10 bolja funkcionalnost

  • Zo

    14. februar 2019 | 22:57

    Win7 i uvek Win 7. Promasaj kakav nije vidjen u istoriji racunara sa Win 10 a to niko ne sme da prizna i ne zeli da prizna. Mnogima sam instalirao desetku pa malo nakon toga vracao sedmicu.

  • majkan

    19. februar 2019 | 07:56

    Ja i dalje preferiram win 7 , brze se pali racunar na ssd sa win7 , brze mi i radi,manje ram-a trosi ,bolji za igrice ali win 10 je dosta sigurniji virusa sto se tice Na poslu radim sa desetkom ,malo me iritira sto je zakomplikovan bespotrebno , nema safe mod itd.imao sam situaciju par novih laptopova da instaliram win 10 jer drajveri ne postoje za bilo koji drugi win.Kad ga instaliram tacno se vidi da mu bas nije svejedno da ga tera, i dosta rama mu pojede, Ja na mom desktop-u imam 8Gb rama od toga 4gb windows 10 uzme, zato sam i vratio sedmicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA