• 5

Važno upozorenje za Windows 10 korisnike: Novi trojanac isključuje Windows Defender

Trojanac se prvi put pojavio još pre nekoliko godina

  • 5

Trickbot trojanac je nova velika pretnja, i to pretnja koja evoluira, a poslednje upozorenje stiglo je za Windows 10 korisnike, budući da malver može da isključi Windows Defender.

Ovaj trojanac se prvi put pojavio 2016. godine, te je od tada ugrozio preko 250 miliona e-mail naloga preko kojih su distribuirani maliciozni elementi, uz pomoć kojih se dolazilo do podataka o bankovnim računima i kripto-novčanicima.

Poslednja kampanja cilja Windows 10 korisnike, a uz pomoć lažne Office 365 stranice preko koje se trojanac instalira na ciljani uređaj.

Ono što Trickbot čini trenutno najopasnijim operativnim trojancem je način na koji cilja Windows 10 korisnike koji se, kada je sigurnost u pitanju, oslanjaju na Windows Defender. Različiti malveri su na različite načine uspevali da zaobiđu, a Trickbot je otišao korak dalje, te preduzima čak 17 koraka kako bi deaktivirao Defender.

Najveći problem je što Trickbot dobija sve privilegije jednom kada je aktiviran, pa se korisnicima preporučuje da blokiraju pristup Windows Registry opciji, te da se osigura da se nemaju administratorske dozvole po default-u, a posebno kada su u pitanju poslovni računari.

(Telegraf.rs/PC Press)

Komentari

  • snejks

    Ja isključim windows defender, jer je samo smetnja, postoji način da se isključi kroz registri u windowsu , postoji stavka Disable windows defender.

  • JA

    Ko jos koristi Windows defender. 😂

  • ZoGa

    Kako da ga ubacim u moj komp stalno se mucim sa tim windows defenderom, ja ga iskljucim u svim podesavanjima cak i tamo u regeditu i on se opet ukljuci, taj virus je onda spas 😁

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima