• 0

Ovo je najvažnija stvar koju nikako ne smete da uradite ako vaš kompjuter zarazi virus

Uprkos brojnim upozorenjima, većina korisnika radi baš to

  • 0

Stručnjaci za bezbednost ne preporučuju korisnicima da restartuju svoj kompjter nakon što je on zaražen ransomwareom - jer bi to ovom malwareu zapravo moglo da pomogne u određenim situacijama.

Umesto toga, najbolje rešenje jeste da se kompjuter stavi u hibernaciju, isključi sa mreže i oda pozove stručnjak koji će ukloniti ransomware (tip virusa koji enkriptuje podatke i potom traži otkup za njihovo otključavanje).

Još jedna aleternativa jeste gašenje kompjutera, ali je hibernacija bolja jer ponekada sačuva kopiju memorije.

Sa druge strane, stručnjaci su protiv restartovanja kompjutera, iako je to jedna od najčešćih stvari koji vlasnici kompjutera rade.

Mnogi će možda misliti da je restartovanje u safe modu dobar način da se ukloni ransomware, to važi samo zua starije tipove ovog malwarea, ali nije preporučeno kod modernih verzija koje enkriptuju fajlove.

Virus, Hakeri, Kompjuter

Foto: Pixabay.com

U ovom slučaju, virus će samo nastaviti tamo gde je stao nakon restarta. Zato je važno da korisnici ne dozvole da ransomware završi enkripciju i samim tim, ne restartuju svoj kompjuter.

U slučaju da je vaš kompjuter zaražen, stručnjaci napominju da uklanjanje ransomwarea ima dve faze.

Prva faza podrazumeva pronalaženje samog ransomwarea i uklanjanje njegovih mehanizama sa zaraženog kompjutera kao što su procesi i aktivacija nakon restartovanja.

U drugoj fazi bi korisnici trebalo da povrate bekapovane podatke, ako imaju bekap.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima