≫ 

Windows 7 je ostao bez podrške, a ovo su posledice toga

Svaki četvrti korisnik Windows operativnog sistema na svom računaru ima instaliranu upravo "sedmicu"

  • 4
Tastatura Image by Kamalakannan PM from Pixabay

Microsoft je od 14. januara prestao da pruža tehničku podršku za svoj operativni system Windows 7, kako bi mogao "da se posveti novijim tehnologijama". Stručnjaci za bezbednost apeluju na korisnike ovog operativnog sistema da ga nadograde, jer više neće primati važne bezbednosne ispravke i dopune.

Šta to znači u praksi?

Microsoft prestaje da se igra mačke i miša sa hakerima koji pokušavaju da iskoriste softverske greške u ovom operativnom sistemu. Bez stalnog ažuriranja softvera, računari sa Windows 7 operativnim sistemom će lakše moći da budu zaraženi virusima i drugim malicioznim softverom, navodi Microsoft na svom zvaničnom sajtu.

Ukoliko koristite "sedmicu" koja nije "zakrpljena", greške u kodu nikada neće biti ispravljene. Šanse da vaš računar bude napadnut rastu, jer ti softverski propusti postaju naširoko poznati, piše BBC.

Windows 7 Foto: Wikipedia/Microsoft/Codename Lisa

Koji su rizici?

Hakeri koriste maliciozne programe da napadnu, oštete ili onesposobe računare. Oni se koriste za krađu ličnih i finansijskih podataka, špijuniranje drugih korisnika ili finansijsku iznudu.

U maju 2017. godine, jedan ogranak britanske Nacionalne zdravstvene službe bio je žrtva "WannaCry" programa za iznuđivanje novca. U vladinom izveštaju za 2018. godinu zaključeno je da bi napad bio izbegnut da su računari bili ažurirani. Hakeri su iskoristili slabosti u "nezakrpljenim" verzijama operativnih sistema Windows 7 i, u manjoj meri Windows XP, koji je Microsoft prestao da podržava.

Šta uraditi sa računarom koji koristi Windows 7?

Računari koji koriste ovaj operativni sistem funkcionisaće normalno i dalje, ali će biti sve manje i manje bezbedni. Iz kompanije pozivaju korisnike da pređu na Windows 10. "Desetku" je moguće instalirati i na stare računare, ali Microsoft upozorava da sistem možda neće raditi glatko i bez problema.

Da bi se pokrenuo Windows 10, minimalne performanse koje računari moraju da imaju su procesor koji radi na taktu od 1 GHz, zatim 16 GB prostora na hard disku i 1 GB RAM memorije.

Laptop, Windows 10 Printskrin: microsoft.com

Sa druge strane, korisnici operativnog sistema Windows 7 ne moraju da nadograđuju svoj sistem ukoliko računar koriste van mreže.

Zvaničnici u Velikoj Britaniji upozorili su sve korisnike da nakon 14.1. izbegavaju sva plaćanja ili slanje imejlova sa računara koji koriste "sedmicu", i da to čine sa alternativnih uređaja.

Šta će biti sa firmama?

Mnoge firme se masovno oslanjaju na aplikacije koje rade samo pod Windows 7 sistemima. Te firme mogu da plate Microsoftu ako žele da nastave ažuriranje svojih Windows 7 Professional ili Windows 7 Enterprise verzija operativnih sistema. Bezbednosne ispravke i dodaci za firme će biti dostupni do 2023. godine.

Troškovi se kreću od 25 do 200 dolara po uređaju i povećavaju se svake godine. Za firme koje koriste mnogo računara, biće sve veći.

I pored toga, nije uvek lako preći na novi operativni sistem, jer postoje neke važne aplikacije koje neće raditi na novijim sistemima, ili bi njihova nadogradnja bila veoma skupa. Takođe, postoje i mesta poput nekih bolnica ili fabrika koje koriste opremu koja radi isključivo pod Windows 7 operativnim sistemom.

(Telegraf.rs/G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    15. januar 2020 | 11:54

    Koristicu Win7 jos dugo dugo godina. Hvala na obavestenju.

  • BigFoot

    15. januar 2020 | 09:19

    Hakeri su sad fokusirani na Windows 10, a 7-ica je zakrpljena koliko je mogla biti. U ovakvom stanju može raditi još dugo. Pozadina priče je zastrašivanje korisnika da bi kupili Windows 10.

  • Boban

    22. januar 2020 | 00:37

    Windows 7 je najbolji sistem ikada napravljen, nedozvolite da vas lazu. Kod mene su preko azuriranja hteli sami da instaliraju 10-tku ali nece moci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA