• 10

Najbrži superkompjuter na svetu identifikovao hemikalije koje bi mogle da zaustave širenje korone

A to bi moglo da predstavlja ključan korak ka pronalaženju leka...

  • 10

Aktuelna pandemija korona virusa za naučnike predstavlja izazov bez presedana, a brzina kojim se virus širi za njih znači da bi trebalo da što je to više moguće ubrzaju svoja istraživanja.

To je, međutim, i specifična vrsta izazova za kakvu je najbrži superkompjuter na svetu i konstruisan. Zato je IBM-ov superkompjuter, opemljen "mozgom do veštačke inteligencije", sproveo je više hiljada simulacija ne bi li analizirao koje komponente postojećih lekova bi efikasno mogle da spreče virus da inficira ćelije domaćina.

Superkompjuter je uspeo da identifikuje ukupno 77 takvih komponenti, što predstavlja obećavajući korak napred u borbi za stvaranje efikasne terapije.

Istraživači Nacionalne laboratorije Ouk Ridž, iz američke države Tenesi, ovih dana su, u stručnom časopisu ChemRxiv, objavili rezultate do kojih su došli.

Superkompjuter, pod imenom Summit, naručen je 2014. godine od strane Ministarstva energetike SAD, sa ciljem kome upravo sada služi - da rešava najznačajnije svetske probleme.

Računar ima snagu od 200 petaflopsa, što znači da njegova brzina obavljanja operacija iznosi 200 kvadriliona (kvadrilion - 10 na 15-ti, broja sa 15 nula iza jedinice) računskih operacija u sekundi. Ilustracije radi, to je čak milion puta brže od najbržeg i najsnažnijeg laptop računara koga danas možete da kupite na tržištu.

Inače, Summit je do sada identifikovao šeme unutar ćelijskih sistema koje prethode pojavi Alchajmerove bolesti, analizirao svojstva gena koji doprinose zavisnosti od opijata i predviđao ekstremne vremenske nepogode na osnovu klimatskih simulacija.

Njegov najnoviji zadatak je bio da otkrije lekovite komponente, odnosno jedinjena, koja bi mogla da doprinesu zaustavljaju ili usporavanju širenja koronavirusa.

Istraživač Mikolas Smit je stvorio kompjuterski model korona virusa, da bi uz pomoć Summit-a simulirao reakciju različitih njegovih komponenti, tačnije atomi i čestice u virusnom proteinu, na različite komponente potecijalnih lekova.

Supekompjuter je sproveo simulaciju na preko 8.000 različitih komponenti koje bi mogle da ograniče njegovu sposobnost da se širi na ćelije domaćina. Summit je indentifikovao ukupno 77 takvih komponenti i rangirao ih na osnovu njihove sposobnosti da suzbiju širenje.

Tim naučnika Nacionalne laboratorije Ouk Ridž će takvu simulaciju uskoro sprovesti još jednom, s tim što će ovoga puta koristiti dosta preciziji model koronavirusa koga su naučnici izradili ovga meseca.

Video: Srbija počela da proizvodi najjače sredstvo protiv korone - i to u Bajmoku

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    Najbrži kompjuter su uradili kinezi, što ameri nisu mogli, a i dalje ne mogu lako progutati. Zatim, IBM su isto odkupili kinezi što znači da ni tu ameri nemaju ništa osim naziva.

  • SM

    A da mu ubacimo podatke o ekonomiji Srbije, pa da vidimo šta će reći.

  • Milan

    Istoristite mrezu rigova po celom svetu...bar da rade nesto korisno !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima