≫ 

Raste potražanja za znanjem "praistorijskog" kompjuterskog jezika: Znate li šta je to COBOL?

"Kako smo, dođavola, uspeli da se dovedemo u situaciju da su nam 2020. godine neophodni COBOL programeri?"

  • 6
Tastaura, diskete, papiri, algoritam Foto: Shutterstock

U trenutku kada je nezaposlenost u svetu, kao posledica epidemije korona virusa, u porastu, vlasti Nju Džersija su objavile su hitan poziv kojim traže programere koje poznaju rad u COBOL-u, programskom jeziku na kome su još uvek zasnovani računarski sistemu Službe za nezaposlene ta američke države.

Taj programski jezik razvijen je davne 1959. godine, i još uvek se koristi u kompjuterskim sistemim državne administracije i mnogih banaka u različitim državama SAD.

- Mi još u upotrebi imamo kompjuterske sisteme koji su stari 40 i više godina. Možemo se suočiti sa velikim brojem "posthumnih" situacija, a jedna od njih je i odgovor na pitanje "Kako smo, dođavola, uspeli da se dovedemo u situaciju da su nam 2020. godine neophodni COBOL programeri?", rekao je guverner te američke države Fil Marfi za New York Magazine.

- COBOL je programski jezik na kome se zasnivao veoma veliki procenat poslovnih računarskih sistema nastalih tokom '60-ih, '70-ih, pa čak i '80-ih godina prošlog veka, ali ga sada gotovo niko više ne uči, kaže kaže stručnjak za bezbednost računarskih sistema Džozef Stajnberg za CNN.

Većina "originalnih" COBOL programera danas je dosta starija od velike većine svojih današnjih kolega. Takođe, na najvećem broju američkih univerziteta na kojima se školuju budući programeri, COBOL se ne predaje još od '80ih, odnosno duže od 30 godina.

Nju Džersi nije jedina država koja "kuburi" sa programerima koji znaju da rade u COBOL-u. Isti problem imaju Konektikat i Kanzas.

Guvernerka Kanzasa Lora Keli je izjavila da Ministarstvo rada te države koristi "zaista matoru opremu", kao i da je modernizacija opreme započela ove godine, ali da ju je sada epidemija koronavirusa prekinula.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rikimil

    13. april 2020 | 18:50

    Ja sam radio sa Basic-Bejzikom '90-tih.

  • Penzioner Zemun

    13. april 2020 | 23:35

    Ja sam od1987god sve u Asembleru...i velike tadašnje Firmu su koristile programe za obradu svojih podataka( finansijsko knjig. Robni - Materijalno i.t.d) Soko Štark...Beko..mlekara iz Subotice Minel .naj važnije je organizacija

  • Slavko

    14. april 2020 | 23:48

    Clipperaši, javite se!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA