Microsoft upozorava: Torenti prenose novi zloćudni malver koji ugrožava Windows 10

Kao mamci se najčešće koriste popularni filmovi, ali drugi sadržaji koji se često preuzimaju

  • 1
Microsoft Windows 10 Foto: Shutterstock

Microsoft upozorava milione korisnika operativnog sistema Windows 10 da je u poslednje vreme povećan broj napada na korisnike koji preuzimaju različite sadržaje sa piratskih sajtova.

Upozorenje, koje se odnosi se i na "obične" i premijum korisnika, poteklo je od kompanije Security Intelligence Team, koja se bavi internet bezbednošću. Ona je, u objavi na društvenim mrežama, korisnike upozorila na novi talas malver pretnji koje se šire putem torent fajlova.

Kako se veliki broj ljudi širom sveta nalazi u kućnoj izolaciji zbog pandemije koronavirusa, rast upotrebe brojnih legalnih onlajn servisa odražava se i na torent sajtove. A pored toga što sa korišćenjem takvih sajtova mogu postojati i zakonski problemi, sada su tu i torent fajlovi koji mogu da ugroze bezbednost Windowsa 10, piše britanski Express.

Tako se među torent fajlovima našao maliciozni VBScript, koji od kompjutera koji je "zarazio" pravi mašine za nezakonito rudarenje, i to bez znanja žrtava. Kao mamci se najčešće koriste popularni filmovi, kao što su "John Wick 3" i "Contagion", ali drugi sadržaji koji se često preuzimaju.

Napad počinje tako što se maliciozni fajl na uređaj otpremi u okviru istog .zip foldera u kojem je i torent za film, koji se pokreće u trenutku kada se otvori kompresovani sadržaj, prenosi PC Press. Iako je retko koja pretnja uspela da ugrozi popularnost piratskih sajtova, korisnicima se preporučuje da se drže regularnih sajtova za prikazivanje i preuzimanje sadržaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRINCIPijalan

    4. maj 2020 | 00:43

    Ovaj Microsoft je izgleda jedino dobar za pravljenje virusa. Antivirusi mu bas ne idu od ruke. Pazite se sina Bila. 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA