• 0

1.000 HD filmova u sekundi: Australijski naučnici napravili najbrži čip u istoriji tehnologije

Tolika brzina protoka nije toliko važna za pojedinačne korisnike da skinu ili strimuju filmove za Netflix-a, ali će omogućiti podršku za brojne druge tehnologije koje će zahtevati visoke protoke

  • 0

Sućušan čip, nazvan mikročešalj, mogao bi jednog dana da zameni postojeću internet infrastrukturu, istovremeno omogućavajući neverovatne brzine protoka i obezbeđujući ljudima širom sveta stabilne veze čak i pod velikim opterećenjima.

Stručnjaci u Australiji postavili su svetski rekord u internet brzini sa 44,1 terabita u sekundi, omogućavajući korisnicima da skinu i do 1.000 HD filmova u sekundi, navodi Science Alert.

Mešoviti naučni tim sa Univerziteta Monaš, Svinbern i RMIT koristio je tip optičkog čipa, takozvani "mikročešalj" koji sadrži stotine infracrvenih lasera, da prebace podatke kroz postojeći komunikacionu infrastrukturu u Melburnu.

Najbrža komercijalna internet brzina na svetu trenutno je u Singapuru, sa prosečnom brzinom preuzimanja podataka od 197,3 megabita po sekundi. U Australiji je ta brzina 43,4 megabita po sekundi, što je milion puta sporije o brzine koja je postignuta u testu.

- Trenutno postoji globalna trka da se ova tehnologija komercijalizuje, pošto je mikročešalj u suštini veoma koristan u veoma širokom rasponu tehnologija. Mislim da će ovaj i slični uređaji biti na raspolaganju specijalizovanim ustanovama i istraživačkim laboratorijama za dve do tri godine, a u prvoj komercijalnoj upotrebi za oko pet godina - rekao je za Independent doktor Bil Korkoran sa Univerziteta Monaš.

Tolika brzina protoka nije toliko važna za pojedinačne korisnike da skinu ili strimuju filmove za Netflix-a, ali će omogućiti podršku za brojne druge tehnologije koje će zahtevati visoke protoke, prenosi RTS.

- Ne govorimo ovde samo o strimovanju filmova. Primena naše komunikacione tehnologije i mnogo šira. Mogućnost prebacivanja takvih količina podataka može da se koristi u raznim aspektima od samovozećih automobila i budućih vidova transporta, medicine, do obrazovanja, finansija i komercijalne industrije -objašnjava Korkoran.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima