Često držite laptop na krevetu dok radite na njemu? To vam uopšte nije dobro, a evo i zbog čega

Razlozi zbog kojih laptop računari mogu da se greju su brojni, ali dijagnostikovanje problema nije uvek isto.

  • 1
krevet, devojka, laptop, radi Foto: Pixabay

Ako odjednom osetite da se vaš računar pregreva i da toplota dolazi iz tastature, prva što bi moglo da vam padne na pamet je da se vaš uređaj pokvario.

Skoro svaki vlasnik laptopa će u nekom trenutku primetiti da se njegov računar zagreva. Ako je vaš laptop pregrejan sve vreme rada, treba da proverite zbog čega se to dešava. U najgorem slučaju, sam će se isključiti ako ugrađeni senzor prepozna previsoku temperaturu.

Za početak, pažljivo obrišite laptop - ako imate pristup ventilatoru, očistite i njega od prašine. Za to korisitite vatu, odnosno štapić za uši, ili komprimovani vazduh u limenci. Ako se odlučite za ovo drugo, obavezno nagnite laptop prema dole kako biste sprečili da izduvana prašina uđe u druge delove računara, piše Business Insider.

Najčešći krivci

Većina laptopova može normalno da radi na temperaturama do oko 40 stepeni Celzijusa, ali ako se koriste u krevetu, na jastuku ili ispod posteljine, ta temperatura će biti veća. Posteljina i jastuci zadržavaju toplotu i mogu da izazovu pregregrevanje računara, ako se spuštaju na tokom rada. Takođe, imaju dosta nezgodnu osobinu da blokiraju izduvavanje, odnosno otvore za ventilaciju.

Zahtevne aplikacije

Ukoliko primetite da se ventilator vašeg računara sve češće aktivira, razmislite o zatvaranju intenzivnih aplikacija. Na primer, ako su vam u isto vreme aktivni Microsoft Excel, Adobe Photoshop i Google Chrome, a koristite samo Chrome, trebalo bi da pogasite ostale aplikacije sve dok vam ponovo ne zatrebaju.

Pokretanje nekoliko aplikacija odjednom povećava opterećenje procesora, onog dela računara koji obrađuje zahteve korisnika.

Servis

Ako se vaš laptop i dalje pregreva, a gore navedene metode ne funkcionišu, isključite ga, izvucite iz struje i razmislite o nošenju računara kod nekog stručnijeg od vas. Preveliko zagrevanje može da ošteti računar i sve uskladištene podatke na njemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jednom

    10. decembar 2020 | 20:07

    davno sam sa drugom i njegovom devojkom bio na skype i danima su me pitali sta zuji,sve dok jedan dan svi nismo culi bum,dobro se nisam zapalio...i danas se nasmejem tom ludom periodu,al od tad laptop drzim na stalku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA