• 0

Kompjuter koristite svakodnevo ali na ovo verovatno ne obraćate pažnju, a evo zbog čega bi trebalo

Ukoliko ste od onih koji računar koristite intenzivno, za svakodnevno obavljanje posla i zabavu, bolje je da ovo uopšte ne prepuštete slučaju...

  • 0

Ako mislite da je, nakon kupovine monitora, dovoljno samo da ga raspakujete i postaviti ga na sto - niste sasvim u pravu.

Pravilno pozicioniranje monitora može značajno da smanji probleme sa naprezanjem očiju, bolovima u leđima, sindromom karpalnog tunela (bolovima izavanim upalom tetiva ručnog zgloba), kao i nizom drugih zdravstvenih problema koji se javljaju usled dužeg rada za računarom.

Moguće da ćete i tako, bez mnogo truda, pronaći položaj koji vam najbolje odgovara. Međutim, ukoliko računar koristite za intenzivno obavljanje posla i zabavu, bolje je da to ne prepuštete slučaju.

Sajt Make Use Of zato savetuje da obratite pažnju na sledeće stvari:

Da li treba dodatno podizati monitor?

Standardna visina monitora bi trebalo da omogući dobru preglednost i najnižim korisnicima. A to znači da možete da očekujete da će monitor, kada ga otpakujete, po fabričkim postavkama većini korisnika biti prenizak.

Koja je optimalna visina monitora?

Dugogodišnji profesor ergonomije na Univerzitetu Kornel, doktor Alan Hedž, savetuje da oči treba da budu u ravni sa zamišlljenom tačkom ekrana koja se nalazi na 5 do 7,5 centimetara ispod sredine gornje ivice monitora.

Sredina monitora bi trebalo da bude 17 do 18 stepeni ispod horizontalne linije vidnog polja, zbog toga što je vidno polje većine ljudi šire ispod te linije nego iznad nje.

Biznis, rad od kuće, maske, laptop, kompjuter, ljudi

Foto: Shutterstock

Udoban položaj

Ako monitor postavite kako je opisano mnogo su veći izgledi da ćete ga koristiti u mnogo udobnijem položaju, i bez naginjanja glave napred ili nazad.

A da biste proverili da li se vaš monitor nalazi u odgovarajućoj visini, proverite da li vam pogled pada pravo na adresnu liniju internet pregledača.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima