≫ 

Kad matorci spasavaju od napada hakera: Da li današnji tehnološki svet prerano odbacio sede glave?

Umesto da prekinu rad zbog hakerskog napada, grupa starijih operativaca je prešla na manuelne komande, nastavila rad i spasila firmu od posledica pretnji

  • 0
Stariji sed čovek za kompjuterom računarom Foto-ilustracija: Shutterstock

Hakerski napadi zbog kojih su prošle nedelje oboreni sistemi jednog od najvećih lanaca supermarketa u Švedskoj "Kup" pokazali su koliko su privrede razvijenih zemalja podložne takvim napadima i prekidima u radu. Kase u lancu supermarketa bile su bile neupotrebljive, zbog čega kompanija nije mogla da učini ništa drugo nego da zatvori oko 500 svojih prodavnica

Takvi prekidi u poslovanju su sve češći, pa je tako u maju, zbog sličnog hakerskog napada, bio ugrožen rad naftovoda "Kolonijal", koji prenosi 45 odsto nafte sa zapada na istočnu obalu SAD, podseća britanski Financial Times.

Tokom saslušanja u Senatu, direktor Džozef Blaunt je rekao da je većina ljudi koji su ranije radili na naftovodu i ručno rešavali probleme "ili penzionisana ili umrla", ali da su srećom zadržali neke od pripadnika starije generacije. Iako su radnici stariji od 50 godina često ignorisani u korist mlađih koji se bolje snalaze sa novim tehnologijama, nakon hakerskih napada ta pristrasnost se pokazala pogrešnom.

Stariji radnici su većinom svoje karijere počinjali pre dolaska kompjuterskih sistema. Priznanjem njihove potcenjene ekspertize u manuelnom radu, privrede bi se na bolji način suočavale sa hakerskim napadima i prirodnim katastrofama poput zemljotresa, toplotnih udara ili poplava, piše list.

Vrednost starijih radnika sa višestrukim operativnim znanjem pokazala se korisnom pre nekoliko godina na primeru norveške kompanije "Norsk Hidro", koja je kao i "Kolonijal" bila suočena sa ucenama od strane hakera. Međutim, umesto da prekinu rad, grupa starijih operativaca prešla je na manuelne komande, čime su firmu spasili od posledica pretnji.

Usled sve češćih hakerskih napada, brojne kompanije će morati da uvide vrednost uvođenja mogućnosti prelaska na manuelne komande i samim tim očuvanje radnih mesta starijih radnika u brojnim sektorima poput proizvodnje, saobraćaja, zdravstvene zaštite, finansija i sličnog.

Financial Times zaključuje da je zadatak kompanija da obezbede da vrednost ovih radnika bude priznata i da svoje znanje mogu da prenesu na nove generacije.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA