≫ 

Preminuo otac čuvenog "gumenka": Imao je mnogo izuma, ali je sa ZX Spectrumom ušao u legendu

Među poznatim izumima Klajva Sinklera su i inovativni digitalni sat Black Watch, džepni televizor, kao i elektični tricikl Sinclair C5

  • 1
ZX Spectrum Foto: Shutterstock

Čovek koji je izumeo džepni kalkulator, konstruktor jednog od prvih popularnih kućnih računara - ZX Spectrum, Klajv Sinkler preminuo je u Londonu u 81. godini. On se poslednjih godina se borio sa rakom.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, Sinkler je osnovao kompaniju za proizvodnju električnih uređaja, koja je 1972. godine proizvela prvi džepni kalkulator, podseća BBC.

Osmislio je i konstruisao kućni računar ZX80, koji je u prodaju pušten 1980. godine. Zahvaljujući pristupačnoj cena, uvaj uređaj je u velikoj meri popularizovao upotreba kućnih računara, a do prestanka proizvodnje 1992. imao je više modela i različitih verzija.

Među poznatim Sinklerovim izumima su i inovativni digitalni sat Black Watch iz 1975. godine, zatim džepni televizor, zanimljiv uređaj koji nikada nije postigao uspeh njegovih računara, kao i Sinclair C5, elektični tricikl iz 1985. godine.

Sinklerova ćerka Belinda je, povodom smrti svoga oca, izjavila da je Klajv Sinkler, i pored teške bolesti, u poslednjim danima svog života radio na izumima jer je to bilo ono što je voleo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    17. septembar 2021 | 23:51

    Neka ti je laka zemlja. Odrastao sam uz spektrum. Bila su to lepa vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA