Nemojte da instalirate Windows 11 na nepodržane računare, ali ni da se previše brinete zbog toga

Microsoft ne preporučuje korišćenje Windowsa 11 na neodgovarajućim konfigruacijama, ali će "desetka" i tako "biti tu" bar još nekih četiri, pet godina...

  • 1
Microsoft Windows 10 Foto: Shutterstock

Novi Windows 11, koji je od srede postao zvanično dostupan za preuzimanje, nije baš oduševio one koji su shvatili da neće moći da ga "poteraju" na svojim računarima, bilo zbog nedovoljno jakog hardvera ili zbog nedostatka bezbednosnog TMP 2.0 procesora, zbog čega im je nadogradnja sa Windowsa onemogućena.

To, međutim, i nije baš sasvim tako, budući da će korisnici moći da instaliraju Windows 11 i na računare sa nepodržanim konfiguracijama, iako Microsoft to ne preporučuje. A jedan od razloga zbog kojih ne bi trebalo da instalirate novi operativni sistem ako vaš računar ne zadovoljava minimalne hardverske su drajveri.

Naime, Microsoft tvrdi da to povećava mogućnost za pojavljivanje različitih vrsta bagova, zbog toga što neće biti novih verzija drajvera za stare kompjutere, koji zvanično ne podržavaju novi operativni sistem.

Stručnjaci američkog tehnološkog giganta navode primere iz iskustava njihovih testera, koji su u okviru Windows Insider programa isprobavali "jedanaesticu" na svojim "preslabim" mašinama.

- Oni koji nisu zadovoljavali minimalne sistemske zahteve imali su za 52 odsto češće "padanje" sistema (tzv. plavi ekran smrti) od onih čije su računarske konfiguracije odgovarale zahtevima. Oni računari koji su imali zadovoljavajuće konfiguracije, u čak 99,8 odsto slučajeva su prošli bez "rušenja". Takođe, kod rada sa hardverski nepodržanim aplikacijama za 17 odsto je porasla verovatnoća od usporavanja u radu, dok je kod "aplikacija prve strane" primećeno  češće rušenje u 43 odsto sučajeva - naveo je Microsoft.

Ipak, "obične" korisnike sve ovo ne bi trebalo toliko da brine, budući da se Windows 10 pokazao kao veoma dobar operativni sistem koji za koga će Microsoft pružati sistemsku podršku bar još do 2025. godine.

"Desetka" će, takođe, još neko duže vreme biti stabilnija od Windowsa 11, na isti način kao što je to bio slučaj sa svakom prethodno "smenom Windows generacija". Zbog toga, korisnici ne bi trebalo da brinu zbog nekompatabilnosti svojih računara, kao ni da žure sa instaliranjem novog operativnog sistema.

(Telegrag.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bsod

    11. oktobar 2021 | 10:22

    intel i7 7700 je nepodržan a celeron novije generacije može!? pa kako :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA