≫ 

Ispostavlja se da HDMI 2.1 uređaji ne moraju da podržavaju bilo koje nove HDMI 2.1 funkcije

HDMI 2.1 nije samo proširenje postojećih HDMI standarda; to je potpuna zamena. Što je generalno čudno u industriji.

  • 0
Foto: Pixabay

Svrha standarda, iz marketinške perspektive, je da kaže kupcima šta uređaj može, a šta ne može da uradi u samo nekoliko reči. Ali standardi funkcionišu samo ako su pravilno dizajnirani. Na osnovu onoga što za sada znamo o HDMI 2.1, to izgleda nije slučaj.

U teoriji, HDMI 2.1 bi trebalo da bude značajna nadogradnja u odnosu na HDMI 2.0, sa maksimalnom rezolucijom od 10K na 120Hz, uz režim koji smanjuje kašnjenje (latency) i navodno štedi energiju poznat kao “Quick Frame Transport” i Auto Low Latency Mode (ALLM), između ostalog.

Spisak poboljšanja je poduži, ali ovo su možda neka od značajnijih.

U osnovi, standard je dogovoren način kako se nešto radi. On se može odnositi na proizvodnju nekog proizvoda, upravljanje procesima, pružanje usluga, nabavku materijala itd. – standardi mogu pokriti širok spektar aktivnosti koje organizacije preduzimaju u svrhu ispunjavanja potreba klijenata.

Međutim, prema tvorcima ovog standarda, sve gore navedene, ali i ostale funkcije su opcione. Zapravo, jedina stvar koju uređaj treba da uradi da bi mogao da kaže da “podržava HDMI 2.1” je da ponudi već postojeće HDMI 2.0 funkcije.

Zvuči suludo, zar ne?

HDMI 2.1 nije samo proširenje postojećih HDMI standarda; to je potpuna zamena. Što je generalno čudno u industriji.

HDMI 2.0 je povučen i više se ne licencira. Prema TFTCentral-u, koji je prvi pisao o ovome, novi uređaji više ne bi trebalo da tvrde da podržavaju HDMI 2.0, sve karakteristike HDMI 2.0 su podskup HDMI 2.1, a sve funkcije povezane sa HDMI 2.1 su opcione.

Uređaji koji tvrde da podržavaju HDMI 2.1 trebalo bi da navedu koje njegove karakteristike nude, ali to zahteva od korisnika da pročita sitna slova.

Kada je HDMI 2.1 najavljen 2017. godine, nije se pominjalo da će HDMI 2.1 u potpunosti zameniti HDMI 2.0.

Prethodni HDMI 1.4 je nastavio da postoji kao standard i nakon što je HDMI 2.0 najavljen i isporučen.

Jedini ljudi koji imaju koristi od dozvoljavanja da se svi HDMI 2.0 uređaji prodaju kao HDMI 2.1 uređaji su proizvođači hardvera koji se mogu pretvarati da njihovi proizvodi donose značajna poboljšanja bez da zapravo isporučuju nešto novo.

Nije potpuno jasno zašto je HDMI 2.1 standard napisan tako loše i sa tako malo brige o iskustvu krajnjeg korisnika, ali ni jednom uređaju koji tvrdi da podržava HDMI 2.1 se ne može verovati bez određene liste funkcija koje nudi. Do tada, HDMI 2.1 je prerušeni HDMI 2.0, osim ako proizvođač ne pruži konkretne informacije koje govore suprotno.

Video: Čovek koji je osmislio robotske senozorske ruke otkriva šta nam donosi budućnost tehnologije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA