≫ 

Kako veštačka inteligencija i robotika rekonstruišu 2.000 godina stare freske u Pompejima

Kompjuterski naučnici i arheolozi rade zajedno na rešavanju ove drevne zagonetke.

  • 0

Foto: Pixabay

Kada sednemo da složimo puzle, uvek postoji jedna stvar koju uzimamo zdravo za gotovo: slika na kutiji. Bez te referentne tačke, verovatno bismo poludeli pokušavajući da složimo sliku.

Upravo to se dešavalo u drevnom rimskom gradu Pompeji, gde je decenijama ležalo preko 10.000 fragmentovanih delova fresaka starih 2.000 godina, čekajući da neko reši zagonetku i složi sliku. Sada je tim naučnika predvođen Italijanskim institutom za tehnologiju sa sedištem u Veneciji možda pronašao rešenje: obučiti robota da to uradi.

Pod nazivom “Rekonstrukcija prošlosti: veštačka inteligencija i robotika susreću se sa kulturnim nasleđem” (RePAIR), projekat je finansiran grantom od 3,5 miliona evra Evropske komisije, koja podržava projekte visokog rizika koji rade na „radikalno novoj budućoj tehnologiji”.

Projekat će se razvijati u dve faze: prvo, algoritam će digitalno rekonstruisati celokupnu sliku, a zatim će par robotskih ruku ponovo sastaviti freske.

Ovo je prvi put da će se veštačka inteligencija koristiti kao arheološko oruđe u tako velikom obimu. Ako projekat uspe, naučnici se nadaju da će primeniti tehnologiju na drugim mestima kulturnog nasleđa širom sveta, kao što su istorijske crkve u Italiji, ili čak drevni grad Palmira u ratom razorenoj Siriji.

Ključni deo projekta biće učenje algoritma kako da razmišlja kao arheolog, ali i stručnjak za puzle.

Proces funkcioniše kao složenija verzija popularne igre memorije “pronađi par”. Kompjuterski softver upoređuje sve fragmente u parovima i ocenjuje njihov stepen sličnosti na osnovu oblika delova, kako se uklapaju zajedno, kao i kako se ilustracije na fragmentima podudaraju. Obično se ovaj proces može obaviti ručno (pomoću računara), ali tim sada podučava algoritam kako da uporedi delove samostalno.

Robot će početi sa radom u Pompejima sledećeg leta. Ako projekat bude uspešan, tehnologija može konzervatorima uštedeti dragoceno vreme koje će biti potrebno za restauraciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA