≫ 

Trenutna ludnica za rudarenjem kriptovaluta utiče na to kako se neki proizvodi dizajniraju

Kompanija AMD je dizajnirala ovu karticu na način koji bi je namerno učinio manje privlačnom kripto rudarima, a da ipak bude korisna kao grafička kartica početnog nivoa.

  • 3
Foto: Pixabay

AMD će početi prodaju svog najnovijeg budžetskog GPU-a, Radeon RX 6500 XT, 19. januara. Maloprodajna cena je 199 dolara, ali tekuća nestašica grafičkih kartica koju je delom prouzrokovalo pomahnitalo rudarenje kriptovaluta, ali i preprodavci koji žele da zarade, činili su nabavljanje bilo koje grafičke kartice po njenoj namenjenoj ceni gotovo nemogućom misijom tokom prošle godine.

Sada, kako AMD kaže, njihova nova kartica biće namerno loša u rudarenju kriptovaluta.

Kompanija AMD je dizajnirala ovu karticu na način koji bi je namerno učinio manje privlačnom kripto rudarima, a da ipak bude korisna kao grafička kartica početnog nivoa.

- Optimizovali smo je za gejming. To možete videti u konfiguraciji, četiri gigabajta bafera okvira je dovoljno dobro za većinu AAA igara, ali nije naročito atraktivno ako radite na blokčejnu ili se bavite nekim kripto rudarskim aktivnostima - rekla je Lora Smit potpredsednica kompanije AMD Radeon.

Zaista, ako pogledate specifikaciju modela 6500 XT, primetićete nekoliko stvari koje se ističu u poređenju sa RX 5500 XT poslednje generacije. Za početak, ne postoji verzija 6500 XT od 8 GB. 6500 XT takođe koristi 64-bitni memorijski interfejs, što je izuzetno retko u modernim GPU-ovima — ponekad ćete ga videti u namenskim GPU-ovima za laptop računare niže klase kao što je GeForce MX 450. GPU-ovi objavljeni u poslednjih nekoliko generacija uglavnom se pridržavaju minimalnih 128-bitnih memorijskih interfejsa.

Obe ove promene dizajna čine 6500 XT lošim za rudarenje Ethereum-a, jer je za tako nešto potrebno više od 4 GB video RAM-a.

Kako bi nadoknadili sporiji memorijski interfejs i pomogli kartici da se takmiči sa karticama klase RX 570, AMD je povećao brzinu takva ovog modela.

Da bi nadoknadio sporiji memorijski interfejs i pomogao kartici da se takmiči sa karticama klase RKS 570 koje AMD želi da zameni, AMD je povećao brzinu takta RX 6500 XT kartice. Maksimalna brzina pojačanja je 2815 MHz, u odnosu na 1845 MHz u RX 5500 XT. Čak i vrhunski 6900 XT ima brzinu pojačanja samo do 2250 MHz.

Nvidia je takođe preduzela korake da ograniči mogućnosti rudarenja svojih GPU-a, posebno kada je sredinom 2021. ponovo izdala “LHR” (ili Low Hash Rate) verzije kartica RTX 3000 serije. Ali osnovni hardver ostaje sposoban za bolje heš stope, a odlučni rudari su koristili sve, od alternativnih BIOS-a do specijalnog softvera do bagovitih drajvera da vrate sve ili deo performansi rudarenja tih kartica. 6500 XT ne bi trebalo da ima te probleme - generalno nije moguće hakovati više video RAM-a na grafičku karticu.

Ono što ostaje da se vidi je da li će odluke o dizajnu koje čine 6500 XT karticu neoptimalnom za rudarenje učini ovaj GPU i neoptimalnim za gejming.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Уааа политичари

    10. januar 2022 | 18:06

    Лол минер има "зомби" мод уз помоћ којег може да се рудари и крипто који има већи даг фајл од 4 гб. ЛХР картице су проваљене. Лолминер има дуал мининг када се рударе две крипто валуте. Шта год да ураде, неће им помоћи да обезбеде картице за гејмере. Ја само могу да замислим колико би ова картица била добра за рударење РВН коина или ЕТЦ - а. Једва чекам да их видим на тржишту.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA