≫ 

Sajber kriminalci koji su hakovali Nvidia-u imaju neke od najneobičnijih zahteva ikada

Tehnološki gigant ima do danas da se povinuje ili će hakeri objaviti njihov izvorni kod…

  • 1
Nvidia Foto: Shutterstock

Sajber kriminalci koji su ukrali gotovo jedan terabajt podataka od kompanije Nvidia postavili su jedan od najneobičnijih ultimatuma ikada u analima sajber kriminala: Dozvolite Nvidia grafičkim karticama da brže rudare kriptovalute ili se suočite sa neminovnim objavljivanjem vašeg izvornog koda.

Hakerska grupa koja sebe naziva “Lapsus$” prošle nedelje je tvrdila da je hakovala korporativnu mrežu kompanije Nvidia i ukrala više od jednog terabajta podataka.

Grupa tvrdi da su ukrali šeme i izvorni kod za drajvere i firmware. Relativni novajlija na sceni ransomver hakera, Lapsus$ je već objavio jednu tranšu ukradenih datoteka, koje su između ostalog uključivale korisnička imena i kriptografske hešove za više od 70.000 zaposlenih u kompaniji.

Grupa je potom postavila veoma neobičan zahtev: Uklonite funkciju poznatu kao LHR, skraćeno od “Lite Hash Rate”, ili posmatrajte kako dalje objavljujemo ukradene podatke, prenosi Ars Technica.

“Odlučili smo da pomognemo rudarskoj i gejming zajednici”, napisala je hakerska grupa na “pokvarenom” engleskom.

“Želimo da Nvidia pokrene ažuriranje za sve firmware serije 30 koja uklanjaju sva LHR ograničenja inače ćemo objaviti hv folder. Ako Nvidia ukloni LHR, zaboravićemo na hv folder (to je veliki folder). Svi znamo kako LHR utiče na rudarenje kriptovaluta i gejming”.

U utorak je Lapsus$ malo izmenio svoje zahteve. Grupa sada takođe želi da Nvidia GPU drajveri budu otvorenog koda. Ako se Nvidia ne povinuje, kaže Lapsus$, mogu očekivati novo objavljivanje ukradenih podataka koje bi uključivalo neke zaista osetljive informacije o proizvodnom procesu Nvidia grafičkih kartica.

Nvidia je predstavila LHR mehanizam u februaru 2021. godine lansiranjem svojih GeForce RTX 3060 modela grafičkih kartica. Ideja kompanije je bila da učini ove grafičke kartice manje poželjnim ljudima koji rudare ethereum i eventualno druge kriptovalute.

Poslednjih godina, rastuća vrednost kriptovaluta stvorila je ogromnu potražnju za grafičkim karticama jer su one generalno mnogo brže i efikasnije u obavljanju intenzivnih proračuna potrebnih tokom procesa rudarenja.

Potražnja je dovela do nestašice grafičkih kartica, te gejming zajednica gotovo da nije mogla da dođe do njih.

Nvidia je potvrdila hakerski napad, ali je odbila da kaže da li će ispuniti hakerske zahteve.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA