≫ 

Novi najjači superkompjuter je brži od prvih sedam iza njega, i to svih zajedno

Čitav sistem koristi vodeno hlađenje. Kroz njega prolazi više od 27.000 litara vode posredstvom pumpi od 350 konjskih snaga

  • 0
Najjači superkompjuter na svetu Foto: ORNL

“Frontier” je upravo postao prvi superračunar na svetu koji je sposoban za obavljanje operacija uz brzinu od preko jednog exaFLOP-a, tačnije 1,102 tokom kontinuiranog Linpack testiranja. Ne samo da je prestigao do sada najmoćniji superračunar “Fugaku” već je brži od prvih sedam superračunara koji se nalaze iza njega, i to svih zajedno.

Pored toga, ovaj računar je sposoban za dostizanje operativne snage od čitavih 1,69 exaFLOP-a tokom “peak-a”. Pored toga, ovaj superračunar je i trenutno najbrži sistem veštačke inteligencije na svetu, prikazujući oko 6,88 exaFLOP-a prilikom kombinovanog testiranja u HPL-AI benčmarku. Ovo je ekvivalentno izvršavanju 68 miliona instrukcija u sekundi za svaki od 86 miliona neurona.

I snaga i efikasnost

Ali ni tu nije kraj dostignućima ovog superračunara. Arhitektura Frontier-a jeste energetski najefikasnija arhitektura jednog ovakvog računara na svetu, stavljajući ga na prvo mesto na Green500 listi ekološki priihvatljivih rešenja.

Ovaj sistem uspeo je da ponudi 52,23 GFlop-a snage po vatu potrošnje, a ukupna potrošnja bila je 21,1 megavata prilikom testiranja. Prilikom maksimalnog opterećenja sistema, Frontier troši 20 megavata električne energije, što svakako nije malo, ali jeste efikasno za njegove sposobnosti.

AMD EPYC u ekspanziji

U ovom trenutku, kao što je već pomenuto, pet od prvih deset superračunara u sebi imaju AMD EPYC procesorsko rešenje. Ali, to nije sve, jer ova kompanija uzima sve veći primat u ovom segmentu računara za naučne namene, pa je se sada EPYC procesori nalaze u 94 od najbržih 500 ovakvih kompjutera, što je za 21 više nego novembra prošle godine (73) godine, i 45 više nego juna prošle godine (49).

Frontier arhitektura

Kompanija zaslužna za izgradnju ovog superračunara je HPE, a nalazi se u Oak Ridge nacionalnoj laboratoriji u saveznoj državi Tenesi. Ovaj sistem sastoji se od 9,408 “compute” jedinica od kojih svaka ima AMD “Trento” procesor od 64 jezgra uz 512 GB DDR4 radne memorije i četiri AMD Radeon Instinct MI250X grafička procesora.

Sve ovo raspoređeno je u 74 HPE Cray EX kabineta, od koji svaki teži nešto više od 3,6 tona. Sveukupno, Frontier ima 602,112 CPU jezgara uparenih sa 4,6 petabajta radne memorije.

Pored toga, 37.888 AMD MI250X grafička procesora sastoje se od 8.138.240 jezgara i imaju 4,6 petabajta HBM memorije, što je 128GB po procesoru. Dva tipa procesora (CPU i GPU) povezani su putem HPE Cray Slingshot-11 konekcije bazirane na Ethernet standardu, prenosi Benchmark.

Čitav sistem koristi vodeno hlađenje. Kroz njega prolazi više od 27.000 litara vode posredstvom pumpi od 350 konjskih snaga. U poređenju, ove pumpe napunile bi olimpijski bazen vodom za 30 minuta. Ovakvo hlađenje drži ovaj superračunar na temperaturama od 85 stepeni.

Što se tiče podsistema za skladištenje podataka, ono je kapaciteta 700 petabajta, maksimalne propusne moći od 75 terabajta po sekundi. Metadata sloj raspoređen je preko 480 NVMe SSD diskova koji zajedno pružaju 10 petabajta skladišnog prostora, dok 5.400 NVMe SSD diskova donose 11,5 petabajta primarnog skladišnog prostora. Za kraj, 47.700 klasičnih hard diskova pružaju još 679 petabajta prostora za skladištenje podataka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA