≫ 

Evropa će imati 2 od 4 najmoćnija superkompjutera kako se Leonardo polako pali

Sistem će biti zvanično inaugurisan u Bolonja Technopole-u u ​​Italiji 24. novembra

  • 0

Evropski Leonardo superkompjuter pripremljen je za svoju zvaničnu inauguraciju ove nedelje nakon što je potvrđen kao četvrti najmoćniji superkompjuter na listi Top500 na nedavnoj konferenciji SC22.

Očekuje se da će moći da postigne nivo performansi od više od 249 petaflopsa kada bude potpuno operativan, a zvanično će biti otvoren za pristup naučnicima i inženjerima u Bolonja Technopole-u u ​​Italiji 24. novembra.

Ovaj potez znači da Evropa sada ima dva od četiri najmoćnija superkompjutera koja su rangirana na listi Top500, iza američkog Frontier exascale sistema i japanskog Fugaku sistema.

Kao i većina superkompjutera, koristiće se za razne najzahtevnije aplikacije, uključujući nauku o materijalima, biomedicinu, klimatske promene, inženjering, modeliranje ljudskog mozga i razvoj veštačke inteligencije.

Sam Leonardo sistem je izgrađen od strane francuske IT kompanije Atos i zasnovan je na BullSequana XH2000 arhitekturi. Sastoji se od dva glavna računarska modula, nazvana Booster i Data Centric, kako bi se omogućilo da pokrije niz različitih radnih opterećenja.

Prema Atos-u, sistem je opremljen sa oko 3.500 Intel Xeon procesora i 14.000 Nvidia A100 GPU-a. Booster ima 3456 Intel Ice Lake računarskih čvorova, dok Data Centric modul ima 1536 čvorova. Potonji je zasnovan na BullSequana X2140 tročvornim CPU blejdovima sa Intelovim 4. generacijom Sapphire Rapids Xeon Scalable procesora.

Leonardo će takođe biti uvećan integracijom kvantnih procesora kao akceleratora u budućnosti.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA