Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina ljudi ne zna kako pravilo da obriše fajlove sa starih hard diskova: Sve može da se vrati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo otkriće neminovno dovodi do zaključka da većina korisnika nema plan za bezbedno odlaganje ili brisanje podataka sa starih hard diskova

  • 0
hard disk Foto: Pixabay

Istraživanje koje je za Tech Radar sprovela firma specijalizovana za oporavak podataka Secure Data Recovery, dovelo je do zapanjujućeg otkrića: milioni izbrisanih fajlova su uspešno vraćeni sa hard diskova kupljenih na internetu.

Za potrebe studije na internetu je kupljeno 100 nasumično odabranih hard diskova. Od 100 hard diskova, Secure Data Recovery je uspeo da povrati podatke sa 35 diskova, uključujući 30 oštećenih HDD-a i jedan šifrovani disk.

Važno je napomenuti da nijedan od diskova nije bio hibridni model koji kombinuje SSD memoriju sa tradicionalnim diskovima.

Takođe, naglašeno je i da su podaci mogli da se vrate i sa ostalih diskova, ali je odlučeno da se ne ulažu vreme i resursi u njihovo vraćanje samo u svrhu ovog istraživanja.

Proces oporavka podataka rezultirao je sa ukupno više od 5,7 miliona oporavljenih fajlova, uz značajan doprinos jednog hard diska sa kojeg je vraćeno 3,1 miliona fajlova. Najstariji model datira iz 2004. godine i to je Western Digital od 2,5 inča, dok su većina kupljenih diskova bili 3,5-inčni modeli.

Ovo otkriće neminovno dovodi do zaključka da većina korisnika nema plan za bezbedno odlaganje ili brisanje podataka sa starih hard diskova. Značajan broj korisnika ih odlaže bez pravilnog uklanjanja osetljivih fajlova, dok ih drugi samo brišu bez upotrebe robusnih metoda brisanja podataka.

Samo mali deo korisnika (1% u istraživanju) preduzima dodatni korak šifrovanja celih diskova kako bi zaštitio svoje podatke, prenosi Informacija.rs.

Rezultati ove studije takođe ukazuju na to da su višegodišnja upozorenja izdata od strane eBaya, u kojima se prodavci pozivaju da temeljno obrišu laptopove i uređaje za skladištenje pre nego što ih prodaju, uglavnom bila bez efekta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA