• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

PC za zabavu i posao kao investicija na duge staze

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kupovina PC-a se može posmatrati iz dve krajnosti: trošenje novca na igračku, s jedne i ulaganje novca u najsvrsishodniji digitalni uređaj koji će biti priključen na kućnu električnu i Internet vezu

  • 0
Comtrade

Foto: Promo/ Comtrade Distribution

Ako racionalno pođemo iz drugog polazišta, suočavamo se sa potrebom spajanja više od nekoliko zahteva, koji su ponekad međusobno jako teško spojivi. Pronalazak PC-a koji će pokriti sve relevantne tačke, može biti iscrpljujuć i često se završi ili u preplaćivanju odabrane kupovine, ili u totalno promašenom odabiru u okviru zacrtanog budžeta.

Mi smo na testu imali jedan PC, koji zahvaljujući pažljivom odabiru svih komponenti od strane domaćeg proizvođača, uspeva da dosegne taj „najbolja kupovina za uloženi novac“ cilj.

Računar sa našeg testa dolazi u atraktivno, ali bez zastranjivanja u kičasto, dizajniranom kućištu sa perforiranom prednjom maskom, koja pored odličnog protoka vazduha, omogućava i suptilni sjaj tri RGB ventilatora kojima je kućište opremljeno u startu. Providna stranica od kaljenog stakla daje dodatni šmek. Isključivo iz vizuelne perspektive, računar odaje utisak da pripada mnogo višoj cenovnoj klasi i to je svakako za pohvalu. A posebno je za pohvalu to što dolazi opremljen sa napajanjem od 700W što u startu uliva sigurnost i ostavlja prostor za razmišljanje o nadogradnjama na duži period.

Upravo je ta veza između upotrebljivosti sad i odmah i nadogradivosti na duže staze, ono što većini računara predstavlja izazov, a itekako je bitno krajnjem korisniku. Ko ima mnogo dubok džep, ovo mu je možda nevažno, ali ko domaćinski razmišlja o svakom dinaru potrošenom na računar ima jasna očekivanja po pitanju njegove dugoročne upotrebljivosti.

Proizvođač je za navedenu problematiku našao veoma elegantnu soluciju: upario je provereno procesorsko rešenje, na zreloj i nadogradivoj platformi, sa puno radne memorije i brzim podsistemom za pohranu podataka.

Comtrade

Foto: Promo/ Comtrade Distribution

Naime, srce ovog računara čini AMD-ov moćni i štedljivi Ryzen 5 5600 procesor, postavljen u odličnoj ASRock B450M PRO4 2.0 matičnoj ploči sa čak 32GB Fury Beast memorije iz kompanije Kingston. Višnjica na vrhu je to što se proizvođač nije spotakao na samom kraju i instalirao je dva memorijska modula, umesto uobičajenog jednog. Na ovaj način automatski je omogućen tzv. „dvokanalni memorijski režim“, što je otključalo pune performanse procesora.

Najlepše od svega je to što dizajn ove matične ploče omogućava da se u bilo kom momentu ubace još dva memorijska modula i tako dodatno podigne nivo performansi. Isto je moguće i sa procesorom. Naime, dovoljno je samo ubaciti najnoviju verziju BIOS-a u EEPROM ove matične ploče i zameniti postojeći procesor sa šest jezgara, za model iz Ryzen 9 serije koji ima 12 ili čak 16 jezgara i na taj način dramatično ubrzati PC.

No, tu se ne završavaju neverovatne mogućnosti i fleksibilnosti ovog PC-a. Kao što smo već napomenuli, on u startu dolazi sa ekstremno brzim podsistemom za pohranu podataka u vidu NVMe flash memorije kapacitea 1 TB, potpisane od strane kompanije Kingston. Činjenica da se proizvođač odlučio da klasičan mehanički hard-disk zameni najmodernijom flash memorijom je za svaku pohvalu i nešto što bi trebalo da se podrazumeva kod svakog novog PC-a. No, ova mala matična ploča je pravi „švajcarski nož“ i raspolaže sa još jednim M.2 slotom za ubacivanje još jednog NVMe flash uređaja. Naravno, tu su i četiri klasična SATA konektora za povezivanje klasičnih SATA SSD-ova ili HDD-ova, sve u zavisnosti od potreba.

Comtrade

Foto: Promo/ Comtrade Distribution

Najbolje ostavljamo za kraj, a to je prava zvezda ovog PC-a. u pitanju je grafička kartica Radeon RX 6650XT, potpisan od strane renomirane kompanije Sapphire. Reč je o kartici iz njihove proverene „Pulse“ serije, a ona u startu fabrički stiže sa nešto većim radnim frekvencijama od onih iz AMD-ove proizvođačke specifikacije.

Reč je o odličnoj grafičkoj kartici za beskompromisno igranje u 1080p rezoluciji, mada je ona sasvim sposobna da uz blaga podešavanja detalja u igrama, iste „tera“ i u popularnoj „2K“ rezolucijim, odnosnom, preciznije rečeno 1440p. No, verujemo da će ovaj PC sa ovom grafičkom karticom i ovim procesorom, najviše pažnje privući kod igrača koji bi da iskoriste sve pristupačnije 1080P monitore visokog osvežavanja – 144Hz, pa na više.

No, kao što smo istakli na samom početku, ovaj PC nije samo igračka. Ovo je izvanredan digitalnu uređaj koji sa ležernom lakoćom može da ispuni sve potrebe za konzumacijom digitalnog sadržaja. Međutim reč je o dovoljno moćnom „alatu“ koji će biti u stanju da obezbedi neophodne performanse za kreiranje digitalnog sadržaja u bilo kojoj formi i formatu.

Kad se podvuče crta, ovaj računar sa svojom cenom ispod stotinu hiljada dinara, predstavlja investiciju, kako za postojeće, tako i za neke buduće programere, dizajnere, inženjere, arhitekte, fotografe i videografe, pisce i mislioce, koji će se u svakom slobodnom trenutku moći odlično zabaviti i naigrati omiljenih PC igara – sad i u mnogim godinama koje dolaze.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA