Vreme čitanja: oko 1 min.

Kvantni računari će za dve godine nadmašiti klasične računare?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U novom eksperimentu, IBM-ov kvantni računar Eagle simulirao je magnetna svojstva stvarnih materijala brže nego što bi to mogao klasični računar

  • 2
Kvantni računar IBM Foto: Polina MB / Shutterstock.com

Najnovija demonstracija nagoveštava da bi prava kvantna nadmoć, u kojoj kvantni računari zamenjuju klasične računare, mogla da se pojavi ranije nego što se očekivalo. Naime, kako novi IBM eksperiment jasno pokazuje, kvantni računari bi mogli da nadmaše klasične računare u odgovorima na praktična pitanja u roku od dve godine.

U novoj studiji, opisanoj u časopisu Nature, IBM-ov kvantni računar Eagle simulirao je magnetna svojstva stvarnih materijala brže nego što bi to klasični računar mogao. Eagle je to mogao da uradi jer je koristio specijalnu proceduru ispravljanja grešaka koja je kompenzovala takozvani šum, fundamentalnu slabost kvantnih računara. Šum je svaki spoljni faktor koji utiče na rad kvantnih računara, koji zahtevaju veoma stabilno okruženje kako bi funkcionisali.

U novom eksperimentu za dokaz koncepta, kvantni računar Eagle od 127 kubita, koji koristi kubite izgrađene na supravodljivim kolima, izračunao je kompletno magnetno stanje dvodimenzionalnog čvrstog tela. 

Prošle su četiri godine otkako su Google istraživači tvrdili da je njihov kvantni računar Sicamore rešio problem za samo 200 sekundi za koji bi običnom računaru trebalo 10.000 godina. Ali problem koji je rešio, a to je da izbaci ogromnu listu nasumičnih brojeva dok proverava njihovu tačnost, nije imao praktične koristi, prenosi Bug.hr.

Nasuprot tome, IBM-ova nova demonstracija rešila je pravi problem, i to je ono što budi optimizam, rekao je fizičar Džon Martinis. Više o eksperimentu možete pročitati na blogu IBM-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IBM

    19. jun 2023 | 16:50

    Ipak Bolje Manualno

  • Перагеније

    20. jun 2023 | 13:06

    За квантне рачунаре "шум" није главна опасност - тога има и код класичних рачунара. Главна опасност се зове "(квантне) декохеренција"... она поништава квантне ресурсе за рачунање и рачунар постаје обичан, класичан.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA