Vreme čitanja: oko 1 min.

Windows 11 se sada nalazi na skoro pola milijarde računara, više nego što je Microsoft očekivao

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema podacima kompanije, operativni sistem Windows 11 koristi se na više od 400 miliona uređaja širom sveta, čime su premašena i očekivanja samog Microsofta

  • 0
Windows 11 Foto: Curt Bauer / Shutterstock.com

Operativni sistem Windows 11, koji je lansiran u oktobru 2021. godine, trenutno se koristi na više od 400 miliona uređaja. Iako je ovaj broj značajno niži u poređenju sa brzinom kojom se širio Windows 10, unutrašnji izvori iz Microsofta otkrivaju da su postignuti rezultati znatno iznad očekivanja kompanije.

Za razliku od svoje prethodne verzije, Windows 11 je imao mnoge ograničavajuće faktore tokom svog lansiranja. Ovaj operativni sistem bio je podržan samo na računarima napravljenim nakon 2018. godine zbog zahteva za TPM modulom, što je odmah smanjilo potencijal za brži rast.

Međutim, novi sistem ažuriranja pod nazivom "Moments" omogućio je Microsoftu da brže plasira nove funkcionalnosti, što je doprinelo bržem usvajanju Windows 11 operativnog sistema. Prema internim merenjima, Windows 11 kontinuirano premašuje ciljeve, čime je stekao veći tržišni udeo nego što je originalno planirano.

S obzirom na ovu dinamiku, pažnja se sada usmerava na potencijalno sledeće izdanje - Windows 12. Prema informacijama koje su se pojavile na Microsoftovom skupu Ignite 2022, novi operativni sistem doneće revolucionarne funkcionalnosti zasnovane na veštačkoj inteligenciji i oblaku. Windows 12 će verovatno unaprediti postojeće AI funkcionalnosti, omogućavajući analizu sadržaja na ekranu i nuditi kontekstualne sugestije za pokretanje aplikacija ili projekata.

Microsoft je jasno istakao da će naredna verzija Windowsa prioritet dati AI alatima, sa funkcionalnostima kao što su AI kamere i mikrofoni napajani posvećenom neuralnom procesorskom jedinicom (NPU). Takođe, postoji mogućnost da će neke od ovih naprednih AI funkcija zahtevati specijalizovanu hardversku podršku za optimalne performanse.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA