Vreme čitanja: oko 1 min.

IBM je predstavio novi kvantni čip za velike sisteme budućnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

IBM ne planira samo povećavanje broja kubita. Fokus je stavljen i na smanjenje stope grešaka u kvantnim čipovima

  • 0
Kvantni čip Foto: Shutterstock.com

IBM je obelodanio svoj najnoviji kvantni kompjuter sa preko 1,000 kubita, nazvan Kondor. Ovaj čip je nastavak IBM-ove serije inovacija u kvantnom računarstvu, nadmašujući prethodne modele sa 127 i 433 kubita. Ovaj napredak otvara nova vrata u svetu kvantnog računarstva, obećavajući rešavanje problema koji su izvan mogućnosti klasičnih računara, piše Nature.

Međutim, IBM ne planira samo povećavanje broja kubita. Fokus je stavljen i na smanjenje stope grešaka u kvantnim čipovima. Njihov novi čip, Heron, sa 133 kubita, postiže rekordno nisku stopu grešaka. Ovo je ključno jer kvantna stanja su sklonija greškama, što utiče na pouzdanost i preciznost kvantnih računara.

IBM istraživači ističu da napredne tehnike korekcije grešaka, kao što je qLDPC (kvantna provera niskogustoće pariteta), mogu značajno smanjiti broj potrebnih fizičkih kubita za formiranje stabilnog logičkog kubita. Sa ovim pristupom, IBM planira da poveže nekoliko čipova sa manjim brojem fizičkih kubita, stvarajući efikasniju i pouzdaniju kvantnu računarsku mrežu.

Iako implementacija qLDPC predstavlja izazov, pogotovo sa superprovodničkim kubitima, IBM je optimističan i ima planove za dalji razvoj ove tehnologije. Njihova vizija je da do kraja decenije dostignu praktičnu primenu kvantnih računara, što uključuje simulacije molekula katalizatora, predstavljajući značajan korak napred u kvantnom računarstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA