• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Windows 10 dobija još tri godine bezbednosnih ažuriranja, ako možete da ih priuštite

Vreme čitanja: oko 1 min.

Microsoft produžava sigurnosnu podršku za Windows 10 do 2028. godine za korisnike koji su spremni da plate

  • 0
Microsoft Windows 10

Foto: Shutterstock

Microsoft je najavio da će Windows 10, čiji je zvaničan datum prestanka podrške 14. oktobar 2025, dobiti dodatne tri godine sigurnosnih ažuriranja kroz program Extended Security Updates (ESU). Ova opcija omogućava korisnicima da, uz novčanu naknadu, produže bezbednost svog operativnog sistema do 2028. godine.

Glavni menadžer proizvoda za Windows Servicing and Delivery, Džejson Leznek, ističe da je fokus Microsofta na podsticanje prelaska na Windows 11, bilo kroz ažuriranje postojećih uređaja, nabavku novih, ili prelazak na Windows 365 cloud platformu. Ipak, ESU program nudi alternativu za one koji iz različitih razloga žele da ostanu na Windows 10.

Detalji ESU programa su slični onima koji su bili dostupni za Windows 7, uključujući mesečna sigurnosna ažuriranja i tehničku podršku, plaćene godišnje. Iako precizna cena još nije objavljena, očekuje se da će cena programa rasti svake godine, s ciljem podsticanja korisnika na prelazak na noviju verziju Windows-a.

Zanimljivo je da će Windows 10 ESU ažuriranja biti dostupna i individualnim korisnicima, što predstavlja novost u odnosu na prethodne programe. Dodatni detalji biće dostupni uskoro na zvaničnoj stranici za podršku Windows 10.

Leznek je potvrdio da Windows 10 22H2 ostaje poslednja verzija Windows 10 operativnog sistema, bez dodatnih funkcionalnosti tokom trajanja ESU perioda. Ovo ukazuje na to da će Microsoft nastaviti sa fokusom na Windows 11, ali pružajući opciju za korisnike koji preferiraju ili imaju potrebu da ostanu na starijoj verziji.

ESU program za Windows 10 predstavlja važnu opciju kako za poslovne korisnike, tako i za individualne korisnike, pružajući im dodatno vreme i fleksibilnost u tranziciji na novije tehnologije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA