Vreme čitanja: oko 2 min.

2023. godina u svetu GPU-ova: Stabilne cene, ali ne i revolucionarne promene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od izazova koji su uticali na tržište bio je uvođenje kontrola izvoza u SAD-u

  • 0
Nvidia Geforce RTX 4060 Ti Foto: kitzzeh / Shutterstock.com

2023. godina bila je značajna za tržište GPU-ova, posebno u srednjem segmentu, gde su se odvijale brojne promene. Nakon perioda nestabilnosti i visokih cena, tržište se konačno stabilizovalo, omogućavajući korisnicima da sastave svoje PC konfiguracije po prihvatljivim cenama. Međutim, uprkos ovoj stabilnosti, nova izdanja GPU-ova u srednjem segmentu nisu donela značajne inovacije ili poboljšanja u performansama u odnosu na prethodnu generaciju.

Najviše pažnje privukao je GeForce RTX 4060 Ti, koji je pokazao samo marginalna poboljšanja u odnosu na svoje prethodnike, i to po sličnoj ceni. S druge strane, standardni RTX 4060 doneo je određena poboljšanja, zahvaljujući smanjenju cene od 30 dolara u odnosu na model RTX 3060. Ipak, i ovde su performanse bile skromno povećane.

AMD nije zaostajao sa svojim Radeon RX 7600, RX 7700 XT i RX 7800 XT modelima, koji su takođe spadali u kategoriju sličnih performansi kao i prethodna generacija, ali po nešto nižim cenama. Iako su ovi modeli doneli neka unapređenja, nisu uspeli da pruže dramatičan skok u performansama.

U ovom kontekstu, GeForce RTX 4070 se izdvojio kao najbolji model srednjeg segmenta, pružajući slične ili nešto bolje performanse od RTX 3080, ali uz znatno manju potrošnju energije i nižu cenu. Iako je njegova cena od 600 dolara možda malo premašila uobičajeni opseg srednjeg segmenta, ovaj model je predstavljao solidan izbor.

Intel Arc je takođe zauzeo svoje mesto na tržištu, ali i dalje nije uspeo da parira Nvidia i AMD ponudama u pogledu performansi i energetske efikasnosti. Ipak, Intel je napravio napredak u poboljšanju softvera, što je dovelo do boljih performansi u starijim igrama i eliminaciji softverskih problema.

Što se tiče energetske efikasnosti, novi modeli GPU-ova u 2023. su pokazali napredak. Nvidia RTX 40-serija kartica posebno se istakla u ovom aspektu, pružajući slične performanse prethodnoj generaciji, ali sa znatno manjom potrošnjom energije. Ovo je doprinelo smanjenju toplote i omogućilo razvoj manjih i efikasnijih modela.

Jedan od izazova koji su uticali na tržište bio je uvođenje kontrola izvoza u SAD-u, što je dovelo do povećanja cena, posebno modela GeForce RTX 4090. Ove mere su rezultirale ograničenom dostupnošću ovog modela, čime su cene skočile na oko 2000 dolara.

Iako 2023. nije bila najgore vreme za kupovinu GPU-a srednjeg segmenta, posebno u poređenju sa 2021. godinom, "dosledno dostupni, osnovno kompetentni GPU-ovi" postaju manje impresivni kako se udaljavamo od nedostatka GPU-a. Za mnoge ljubitelje PC igara, ova godina je bila period kada su mogli da nadograde svoje sisteme, ali bez značajnih tehnoloških skokova koji su se očekivali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA