Vreme čitanja: oko 1 min.

Intel optužen da je "pumpao" rezultate svojih procesora na testovima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slične optužbe za manipulaciju rezultatima performansi pojavile su se i u industriji mobilnih čipova

  • 0
Intel logo Foto: Tada Images / Shutterstock.com

U svetu tehnologije, gde se performanse hardvera pažljivo mere i analiziraju, benchmark testovi predstavljaju ključni alat za kvantitativnu evaluaciju. Međutim, nedavno su se pojavile kontroverze koje dovode u pitanje integritet nekih od ovih testova, posebno onih vezanih za Intelove Xeon procesore. Organizacija za evaluaciju standardnih performansi (SPEC) poništila je preko 2600 rezultata testiranja Xeon procesora iz 2022. i 2023. godine, nakon što je otkriveno da su korišćeni kompajleri optimizovani specifično za SPEC CPU 2017 test, što rezultate čini nepouzdanim za stvarnu upotrebu.

SPEC optužuje Intel da je koristio kompajlere koji su "izvodili kompilaciju poboljšavajući performanse benchmarka 523.xalancbmk_r / 623.xalancbmk_s koristeći unapred znanje o SPEC kodu i datasetu za izvođenje transformacije koja ima usku primenljivost". Ovo bi moglo da znači da su rezultati testa bili uvećani za do 9%, što postavlja pitanje o realnosti prikazanih performansi.

Iako se Xeon procesori i SPEC 2017 test primarno koriste u industrijskim i obrazovnim aplikacijama, a ne toliko u potrošačkom segmentu, praksa optimizacije čipova za privlačenje pažnje putem benchmark testova nije nova. Slične optužbe za manipulaciju rezultatima performansi pojavile su se i u industriji mobilnih čipova.

SPEC je odlučio da ne briše sporne rezultate iz svoje baze podataka radi očuvanja istorijskih zapisa, ali ih je poništio za potrebe svojih izveštaja. Novije verzije kompajlera koje se koriste u najnovijim industrijskim procesorima Xeon, serije Emerald Rapids 5. generacije, navodno ne koriste ove sporne API-je za poboljšanje performansi.

Ova situacija baca svetlo na važnost transparentnosti i integriteta u industriji tehnologije, gde su pouzdani i objektivni podaci ključni za donošenje informisanih odluka, bilo da se radi o pojedincima ili kompanijama koje ulažu milione, pa čak i milijarde dolara, na osnovu ovih rezultata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA