Vreme čitanja: oko 1 min.

Microsoftova nova zaštita otežava promenu podrazumevanog veb pregledača kroz softver

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zanimljivo je da je ovaj potez izazvao diskusiju o mogućim razlozima promene

  • 0
Microsoft Edge Foto: Microsoft

Microsoft je uveo novi način zaštite na Windows 10 i Windows 11 operativnim sistemima, koji korisnicima otežava promenu podrazumevanog veb pregledača pomoću softvera ili direktnih izmena u sistemu. Ova promena implementirana je kroz februarska ažuriranja i utiče na to kako korisnici upravljaju svojim preferencijama za pregledanje veba.

Do sada su korisnici mogli da koriste specijalizovane programe za brzu promenu podrazumevanog veb pregledača, ali Microsoft je sada to ograničio kroz uvođenje novog drajvera, poznatog kao "User Choice Protection Driver". Ovaj drajver sprečava izmene u Registru Windowsa koje bi omogućile promenu podrazumevanog pregledača na neautorizovane načine.

Ova promena utiče na to kako korisnici mogu postaviti svoj podrazumevani veb pregledač, ograničavajući ih da to čine isključivo kroz postavke Windowsa. Iako se na prvi pogled čini kao mera bezbednosti, neki smatraju da bi to moglo otežati korišćenje alternativnih veb pregledača u odnosu na Microsoft Edge, piše Bleeping Computer.

Zanimljivo je da je ovaj potez izazvao diskusiju o mogućim razlozima ove promene, uključujući spekulacije da je povezan sa usklađenošću sa novim evropskim zakonima o digitalnim tržištima. Međutim, Microsoft još uvek nije zvanično komentarisao svoje motive.

Za one koji žele da zaobiđu ovu novu zaštitu, postoje komplikovaniji načini, poput direktnog onemogućavanja drajvera u Registru i brisanja određenih zadataka u sistemu, ali to zahteva naprednije tehničke veštine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA