Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto Apple i dalje forsira 8GB RAM-a na Mac računarima – i zašto to nije dovoljno

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lider tima za marketing Mac proizvoda, ponovio je tvrdnje kompanije kako je 8GB "sasvim adekvatno" za osnovne zadatke

  • 1
istyle black friday MacBook Air Silver with M1 chip Hero/ Foto: iStyle

U svetu gde se tehnološki standardi neprestano povećavaju, Apple nastavlja da promoviše 8GB RAM-a kao zadovoljavajuću opciju za svoje Mac računare, uključujući modele kao što su MacBook Air i Mac Mini. Tvrdnje Apple-a da je 8GB RAM-a dovoljno za "mnoge zadatke" uključujući i "lako" uređivanje videa i slika, izazivaju brojne diskusije među korisnicima i stručnjima.

Apple-ova tvrdnja da 8GB RAM-a može ravnopravno podržati aktivnosti poput pretraživanja interneta, video striminga, i "lagane" obrade slika i videa, na prvi pogled izgleda privlačno. Međutim, praktična iskustva pokazuju drugačije. Korisnici koji koriste Chrome, popularni internet pregledač poznat po svojoj potrošnji memorije, često se suočavaju sa problemima kada im je više tabova otvoreno. Samo pretraživanje interneta može dovesti do toga da sistem sa 8GB RAM-a postane prezasićen, usporavajući performanse do tačke frustracije.

Evan Bujze, lider tima za marketing Mac proizvoda, ponovio je tvrdnje kompanije kako je 8GB "sasvim adekvatno" za osnovne zadatke. Međutim, realnost korišćenja 8GB RAM-a u intenzivnijim scenarijima, kao što je otvaranje više aplikacija ili tabova, govori drugačije.

Jedan od glavnih problema sa kojima se korisnici suočavaju jeste Apple-ova politika nadogradnje memorije. Nadogradnja sa 8GB na 16GB RAM-a košta dodatnih 200 dolara, što je značajan finansijski teret, pogotovo uzimajući u obzir nemogućnost dodavanja memorije nakon kupovine zbog unifikovane arhitekture memorije Apple-ovih uređaja.

Kako se povećava broj aplikacija koje zahtevaju više memorije i kako korisnici postaju sve zahtevniji, postavlja se pitanje da li Apple planira promene u svojoj strategiji RAM-a. Da li će budući modeli konačno preći na standard od 16GB RAM-a kao osnovne konfiguracije, ili će Apple nastaviti da nudi 8GB kao ekonomičnu, ali potencijalno nedovoljnu opciju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA