Vreme čitanja: oko 2 min.

Qualcomm u centru pažnje: Da li su lažirali performanse novi čipova?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako su se širile diskusije, Qualcomm je pokušao da se odbrani, insistirajući na tačnosti svojih tvrdnji o performansama.

  • 0
Qualcomm Snapdragon Foto: Poetra.RH / Shutterstock.com

Qualcomm, poznat po svojim inovacijama u polju mobilnih tehnologija, nedavno je predstavio novu seriju čipova Snapdragon X, uključujući modele X Plus i X Elite. Ovi čipovi su dizajnirani za laptopove koji koriste Windows na ARM platformi i obećavaju visoke performanse bez ventilatora, uz dugotrajnu bateriju. Međutim, izveštaji o mogućem manipulisanju rezultatima benchmark testova izazvali su kontroverze u industriji.

Čarli Demerijan sa sajta SemiAccurate, poznat po kritičkom pristupu, nedavno je objavio mišljenje u kojem tvrdi da Qualcomm "vara" u promovisanim benchmark rezultatima. Prema njegovim rečima, performanse koje Qualcomm ističe nisu u potpunosti postignute pod standardnim uslovima, što je izazvalo sumnju i razgovore na društvenim mrežama o integritetu novih čipova.

Kako su se širile diskusije, Qualcomm je pokušao da se odbrani, insistirajući na tačnosti svojih tvrdnji o performansama. Međutim, odbijanje kompanije da objasni metodologiju dobijanja benchmark rezultata samo je dodatno podgrejalo spekulacije. Naime, na jednom događaju, kada je postavljeno pitanje o termalnoj snazi (TDP) čipova korišćenih u testovima, predstavnik Qualcomma nije uspeo da pruži odgovor, što je ostavilo prisutne sa više pitanja nego odgovora.

Izveštaji sugerišu da su neki od ranih uzoraka Snapdragon X Elite pokazali slabije performanse nego što je prvobitno prikazano, što dodatno komplikuje priču o snazi i efikasnosti novih čipova. "Verujte nam" pristup koji Qualcomm koristi možda neće biti dovoljan da ubedi industriju i potrošače u validnost njihovih tvrdnji.

Za sada, javnost i stručnjaci sa nestrpljenjem očekuju dolazak laptopova sa Snapdragon X čipovima na tržište, kako bi mogli sami da procene njihove performanse. Microsoft bi trebalo da predstavi Surface laptop sa Snapdragon X čipom već u junu, što će biti prava prilika da se vidi da li Qualcomm može da ispuni svoja obećanja.

Kako stvari stoje, pred Qualcomm-om su izazovni dani. Ako se ispostavi da su benchmark testovi bili nepouzdani, kompanija bi mogla da se suoči sa značajnim negativnim publicitetom koji bi mogao ugroziti budućnost serije Snapdragon X, kao i širu primenu Windows na ARM arhitekturi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA