REVOLUCIONARNO: Slovenci stvorili magnetni tečni kristal

Naučnici s Instituta "Jožef Stefan" ljubljanskog fakulteta za matematiku i fiziku i mariborskog za hemiju i hemijsku tehnologiju postigli su uspeh posle 40 godina otkrivši feromagnetizam u suspenziji magnetnih nanočestica u tečnom kristalu

  • 7

Grupa slovenačkih naučnika prva je uspela da stvori magnetni tečni kristal, nakon 40 godina neuspešnih pokušaja na planetarnom nivou, objavili su danas slovenački mediji.

Naučnici s Instituta "Jožef Stefan", ljubljanskog fakulteta za matematiku i fiziku i mariborskog za hemiju i hemijsku tehnologiju, uspeh su postigli otkrivši feromagnetizam u suspenziji magnetnih nanočestica u tečnom kristalu, ozvaničio je institut, dodavši da je taj uspeh u celini rezultat rada slovenačkih naučnika.

Autori članka objavljenog u magazinu "Nature" su istraživači Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik i Martin Čopič.

Stvaranje magnetnog tečnog kristala omogućila je saradnja hemičara koji su sintetizovali magnetne nanočestice posebnog oblika i fizičara koji su razvili tehniku pripreme stabilne mešavine tih čestica s tečnim kristalom, dokazujući tako njene magnetne karakteristike.

Magnetni tečni kristal otvara mogućnosti novih aplikacija, recimo kod optičkih naprava kojima se može upravljati pomoću slabih magnetnih polja, umesto spoljnim električnim naponom.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saraji

    13. decembar 2013 | 13:25

    Sve cestitke.. Ako je tacno

  • Dacinmuz

    13. decembar 2013 | 13:02

    Bravo braćo Slovenci i sestre Slovenke. Uvek sam i govorio da ste najbolji deo našeg naroda.

  • BALKANSKI SPIJUN

    13. decembar 2013 | 15:29

    Nit su nam braca nit sestre!!! Daleko im lepa kuca i njima i tecnom magletnom kristalu :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA