Tvorac Pong konzole prodao je ručno izrezbareni prototip na aukciji za više od 270.000 dolara

Ručno izrezbareni prototip “krio” je većinu svoje elektronike u džinovskoj kutiji koja nije bila deo konačnog dizajna

  • 0

Svaki komad elektronike prolazi kroz bezbroj iterativnih prototipova pre nego što se nađe u rukama potrošača, ali te prototipove retko viđa šira javnost.

To je ono što ovaj prototip Atari Pong konzole čini tako zanimljivim; samo dva su ikada napravljena, a u vreme pre nego što je došlo do brzog pravljenja prototipa, model hardvera je izrezbaren ručno.

Pong se smatra prvom video igrom i pretečom gejminga. Stigao je kada su igraonice bile pune flipera, i uprkos njegovoj pojednostavljenoj grafiki (po današnjim standardima) Pong je bio izuzetno popularan.

Ali Pong je takođe značajan jer je to bila prva video igra pretvorena u kompaktnu konzolu, pa su potrošači mogli da uživaju u igri kod kuće kad god su poželeli.

Bila je to loša vest za vlasnike igraonica, ali početak onoga što je sada industrija vredna više milijardi dolara.

Prema Alanu Alkornu, tvorcu Pong-a (i čoveku koji je slavno dao Stivu Džobsu prvi posao u Atari-ju), najveći izazov minijaturizacije Ponga nije bio dizajniranje čipa za zamenu žičanih PCB-a unutar arkadne verzije, već stvaranje plastičnog kućišta konzole koje je trebalo da bude prilagođeno potrošačima.

Samo dva prototipa Pong kućne konzole su kreirana kako bi se omogućilo Atari-jevim rukovodiocima da demonstriraju hardver potencijalnim kupcima.

Jedna verzija se sada nalazi u kolekciji američkog Muzeja istorije kompjutera, dok je druga, pripadala Alkornu.

Alkorn je ovaj prototip prodao za više od 270.000 dolara.

Nema detalja o tome ko je zapravo pobedio na aukciji, ali se nadamo da će, kao i sa drugim prototipom, završiti negde gde entuzijasti retro igara mogu da posmatraju lepotu ove konzole i razmišljaju o njenoj važnosti kao katalizatoru unosnog tržišta konzola koje poznajemo danas.

Video: Veruje da se da će dostići cenu od 175.000€: Kontrolne palice iz misije Apolo 11 izlaze na aukciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA