≫ 

God of War Ragnarok recenzija: Nezaboravna avantura i dostojan nastavak priče legendarnog Duha Sparte

Na veliku sreću svih, ovaj renomirani gejming studio ne samo da nije razočarao, već je i unapredio apsolutno sve što je God of War pre četiri godine učinilo remek-delom

  • 0
God of War Ragnarok Foto: PlayStation/God of War/Santa Monica Studios

Nakon remek-dela kakav je bio God of War iz 2018. godine, Santa Monica Studios imao je veliki teret na leđima. Posložili su tada figurice na tabli, a fanovi su strpljivo čekali epski klimaks - Ragnarok.

Na veliku sreću svih, ovaj renomirani gejming studio ne samo da nije razočarao, već je i unapredio apsolutno sve što je God of War pre četiri godine učinilo remek-delom.

God of War Ragnarok počinje par godina nakon događaja iz prethodne avanture. Kratos i Atreus pokušavaju da se pritaje, da žive spokojan život, ali prijatelji i neprijatelji iz njihove prošlosti to ne dozvoljavaju.

Želim što manje da pišem o detaljima same priče, jer smatram da svako iznenađenje i svako otkrovenje treba da iskusite vi sami, ali mogu reći da je obim priče mnogo veći nego bilo koji dosadašnji God of War unos.

Ponovo je odnos između Kratosa i Atreusa u prvom planu, ali ovoga puta je fokus često bio i na drugim izuzetno dobro napisanim i razrađenim likovima. Ovo je razbijalo već ustanovljen šablon i donosilo svežinu u igru u ključnim trenucima.

Borba je nesumnjivo superiornija i prefinjenija u odnosu na prethodnu igru, iako će fanovima biti dovoljno poznata. To je jedna od stvari koja je izdvojila God of War 2018, a u Ragnaroku ćete se osećati još moćnije. Borbene arene sada imaju više vertikalnosti, te je Kratos lakši na nogama, brži i može se kretati po bojnom polju lakše zahvaljujući izvrsnom dizajnu nivoa.

Levijatan sekira i Sečiva haosa se vraćaju, ali sa malo izmenjenim setovima poteza. Svako oružje nudi jedinstvene prednosti u susretima, gde će ledene elementalne sposobnosti sekire, i vatrene sposobnosti sečiva uticati na neprijatelje na različite načine.

Sekira i sečiva nisu samo oružje, već i alati, jer se koriste za kretanje kroz okolinu i napredovanje, tako ćete zamrzavati zupčanike u mehanizmima ili ćete paliti barijere.

Ipak, sa njima u rukama, susreti postaju dramatična simfonija efikasnog klanja. Arene i raznolikost neprijatelja osiguravaju da se susreti mogu rešiti nizom taktika.

Davanje prioriteta određenim protivnicima iznad drugih je od kritične važnosti, a ukoliko predugo čekate da eliminišete određene neprijatelje oni, a i drugi oko njih će samo postati opasniji, dodajući tako osećaj hitnosti svakoj borbi.

Mnoge borbene mehanike prethodne igre su još uvek prisutne, poput lakih i teških runskih napada koji imaju svoje "cooldown" periode, ali mogu da preokrenu tok bitke u trenutku. Postoje i moćne relikvije koje možete aktivirati koje nude različite prednosti, kao što je povećana moć na kratko vreme.

Napadi štitom i pesnicama su i dalje najbolji način da se za kratko vreme ošamute neprijatelji (stun meter), nakon čega ćete moći da ih zgrabite (R3 dugme) i ubijete uz fantastičnu animaciju.

Atreus može da gađa neprijatelje različitim tipovima strela da bi ih omekšao, dok Kratos puni svoj bes (rage meter, nešto kao ultimativna sposobnost) da bi periodično od njih pravio kašu, lečeći sebe u tom procesu.

Da ne bih previše otkrivao, reći ću samo da postoje neke velike promene sa oružjem i sposobnostima koje morate da koristite za obimne delove ove avanture. Ovo će doneti neki poptuno novi stil igranja, koji će favorizovati daljinu, iako ćete i dalje moći da se približite neprijateljima kada je to potrebno.

S obzirom da je ovo masivna avantura od 40+ sati, ovo donosi raznolikost, ali povremeno prebacivanje napred-nazad može postati zamorno.

God of War 2018 imao je apsolutno legendarne boss bitke, i na sreću Ragnarok nije ništa drugačiji. Slično priči, neću ih spojlovati, reći ću samo da će na većim težinama igra od vas iscediti znoj kroz veoma intenzivne bitke.

Takođe postoji bezbroj mini-bossova raštrkanih po svetovima koji nude brutalne izazove.

Eksploracija je u velikoj meri slična prethodnoj igri, sa nekoliko značajnih izuzetaka. Na određenim lokacijama Kratos i Atreus mogu da koriste različite načine prevoza poput malog čamca ili novih sanki koje vuku različite životinje.

Ovi segmenti igre pružaju trenutke tihe introspekcije između likova dok razmišljaju i razgovaraju o bezbroj fascinantnih tema. Svaki od devet svetova nudi različite aktivnosti, kao što su povratne borbene jame u Muspelhajmu ili potraga za skrivenim blagom u snežnim zemljama Midgarda.

Različite sporedne aktivnosti nude nagrade i često vas vode na veoma zanimljive delove mape gde u glavnoj priči ne biste otišli. Ove misije se kreću od intimnih priča o životu i porodici do borbi protiv teških protivnika.

Nivoi u trenucima mogu biti previše linearni, ali tu su izuzetno dobro dizajnirane i balansirane zagonetke koje služe kao lek tom problemu.

Sporedne misije su obično teže od glavne priče, dodajući osećaj opasnosti svakom zadatku kada odlučite da odete zaobilaznim putem.

Nadograđivanje vaše opreme je neophodno za preživljavanje. Kratos može praviti oklop, a svaki set ili deo opreme donosi različite prednosti i mane, pa ćete prilagođavati oklop svom načinu igre. Da li ćete više pažnje pridavati runskim napadima, čistoj snazi, ili pak odbrani, to je na vama. Ali oklop može promeniti vaš pristup borbi, čime je izuzetno značajan.

Što se tiče performansi, i vizelnih elemenata, sada već i ptice na grani (čitaj Odinovi gavrani) znaju da kada PlayStation radi svoje ekskluzive da tu jednostavno nema mesta za greške.

God of War Ragnarok je izuzetno ispolirana avantura, i jedna koja nesumnjivo postavlja nove grafičke standarde na PS5 konzoli.

God of War Ragnarok je dostojan nastavak remek-dela iz 2018. godine. Sa velikom lakoćom mogu reći da je jedna od "najepskijih" igara godine. Očekivanja su bila ogromna, a uprkos tome God of War Ragnarok je dragoceni unos u priču o Duhu Sparte.

Konačna ocena: 10/10

Ova igra dostupna je na PlayStation 4 i PlayStation 5 konzolama, a kodove za recenziju nam je dostavio PlayStation.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA