Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto čekamo duže na nove nastavke omiljenih video igara?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Igre danas predstavljaju investicije od osam ili devet cifara, što znači da svaka igra mora biti apsolutni hit da bi se ulaganja isplatila

  • 0
Rockstar, GTA 6, Grand Theft Auto VI Foto: KateV28 / Shutterstock.com

Veći zahtevi i očekivanja gejmera doveli su do značajno dužih razvojnih ciklusa poznatih video igara. Ranije, igre kao što su Zelda, God of War, Assassin's Creed i Forza su imale nastavke svake godine ili svake druge godine, sada se razvojni ciklusi često protežu na pet ili više godina. 

Postoje i izuzeci, kao što su godišnja izdanja igre Call of Duty, koju razvijaju različiti timovi naizmenično, i sportske igre koje kompanije kao što su EA i Take Two izbacuju svake godine.

Dag Krec iz kompanije Cowen ističe: "Ranije je dve godine bilo sasvim dovoljno za novi nastavak. Danas, tri godine su apsolutni minimum", piše Axios.

Stručnjaci navode više razloga za ovu promenu, uključujući izazove prouzrokovane pandemijom, veću kompleksnost savremenog razvoja igara, ali i promene u poslovnom modelu gejming industrije. Sa rastom očekivanja, igre moraju biti veće, sa naprednijom grafikom, što zahteva veći broj članova tima i povećane budžete.

Takođe, igre danas predstavljaju investicije od osam ili devet cifara, što znači da svaka igra mora biti apsolutni hit da bi se ulaganja isplatila.

Osim toga, izdavači sada više resursa ulažu u dodatne sadržaje i ekspanzije za postojeće igre, umesto u razvoj novih nastavaka. S druge strane, trend izbacivanja manjih naslova između dva glavna izdanja, poput onih za prenosive konzole, sve je ređi.

Poseban primer ove promene je franšiza Grand Theft Auto. Dok je između 2001. i 2004. bilo čak tri glavna izdanja, od izlaska GTA V 2013. godine novi nastavak se još uvek čeka.

Na kraju, Krec dodaje: "Iako su nastavci igara manje rizična investicija za izdavače, njihova učestalost se smanjuje. Sada jednostavno imamo manje novih igara na tržištu."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA