≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Unity je promenio model naplate, developeri besni: Da li je ovo kraj za indie igre?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Unity uvodi naplatu po preuzimanju igre, izazivajući konfuziju i bes među gejming developerima. Nova pravila stupaju na snagu 1. januara 2024. godine, a mnogi strahuju od velikih računa koji bi mogli da uslede

  • 0
Unity gejming engine Foto: Konstantin Savusia / Shutterstock.com

Unity, popularan gejming engine, donosi radikalne promene u svojoj strukturi naplate koje su izazvale burne reakcije među razvojnim studijima. U utorak, Unity je najavio da će od 1. januara 2024. godine uvesti model naplate koji se bazira na broju preuzimanja igara napravljenih korišćenjem Unity softvera.

Na svom blogu, kompanija je izjavila: "Uvodimo Unity Runtime Fee na svako preuzimanje igre od strane korisnika. Odlučili smo se za ovakav model jer se svaki put kada se igra preuzima, preuzima i Unity runtime. Takođe verujemo da ovaj model dozvoljava kreatorima da zadrže stalni finansijski benefit od angažmana igrača, za razliku od modela zasnovanog na podeli prihoda."

Unity je dodatno pojasnio da će igre, pre nego što budu zadužene novim taksama, morati da ispune određene kriterijume u pogledu prihoda i broja preuzimanja, a ti kriterijumi će varirati u zavisnosti od nivoa Unity pretplate koji razvojni programer koristi. Takođe, takse će varirati u zavisnosti od tržišta na kojem je igra kupljena, tako da će igre kupljene u SAD, Velikoj Britaniji i drugim "standardnim" tržištima biti podložne većim taksama nego igre kupljene na "emergentnim" tržištima poput Indije ili Kine.

Ova vest je naišla na oštre reakcije iz razvojne zajednice, a osnovna žalba je da će ove promene naročito uticati na solo, indie i mobilne programere. Kritikovano je i to što Unity uvodi ovu taksu bez obzira na razloge zbog kojih igra može imati višestruka preuzimanja bez višestrukih kupovina.

Među dodatnim problemima koje ova promena donosi jeste i mogućnost zloupotrebe. Kako je naveo Stiven Totilo iz Axiosa, Unity će naplatiti svako novo preuzimanje ili preuzimanje na različitim uređajima, što otvara vrata za zloupotrebu u obliku kontinuiranog preuzimanja i preuzimanja igara kao oblika protesta ili maltretiranja.

Direktor nezavisnog razvojnog studija Necrosoft Games, Brendon Šefild, izjavio je: "Nismo planirali ovakvu situaciju i ovo nas ozbiljno pogađa, posebno u slučaju Demonschoola, koji je na dobrom putu da postane naša najuspešnija igra. Nemamo mogućnost da kažemo ne, jer smo blizu izlaska igre i ova promena dolazi za samo četiri meseca. Ne može se jednostavno napraviti cela igra u drugom engine-u kada ste na njoj radili više od 4 godine."

Osim što su razvojni programeri zabrinuti zbog novih taksi, postoji i pitanje uticaja ovih promena na digitalnu očuvanje igara. Dodatno, postavlja se pitanje da li Unity planira da prati instalacije kroz alatke koje mogu da budu u konfliktu sa zakonima o zaštiti privatnosti.

Sve u svemu, mnogi razvojni programeri su izgubili poverenje u Unity kao partnera, ili strahuju da će izgubiti ono malo novca koje zarađuju u već tesnim profitnim marginama razvoja igara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA