Vreme čitanja: oko 1 min.

Grand Theft Auto V napunio deset godina: Kako je igra transformisala Rockstar i gejming industriju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deset godina nakon prvog izdanja, Grand Theft Auto V ne samo da je ostvario ogroman komercijalni uspeh, već je i redefinisao način na koji Rockstar pristupa razvoju igara

  • 0
GTA V Foto: Rockstar Games

Grand Theft Auto V, kreacija svetski poznate razvojne kompanije Rockstar Games, obeležila je juče svoju desetu godišnjicu. Sa više od 185 miliona prodatih kopija i statusom bestselera u tri uzastopne generacije konzola, ovaj naslov je postao druga najprodavanija video igra svih vremena, odmah iza Minecraft-a.

GTA V je prvi put objavljen 17. septembra 2013. godine za Xbox 360 i PlayStation 3. Brzinskim tempom, igra je prešla prag od milijardu dolara prihoda u samo tri dana nakon izlaska, prema podacima izdavača Take-Two.

GTA V se odigrava u izmišljenoj verziji Los Anđelesa zvanoj San Andreas. Igra je postala vremenska kapsula ranog perioda Obamine ere, fokusirajući se na krizu na tržištu nekretnina i kontroverzne metode ispitivanja zatvorenika. Za razliku od ranijih GTA naslova, igrači su ovde u mogućnosti da kontrolišu trojicu likova: bivšeg razbojnika Majkla de Santa, mladog kriminalca Frenklina Klintona i ekscentričnog Trevora Filipsa.

Uspeh GTA V naterao je Rockstar da prekine sa svojim tradicionalnim pristupom razvoju nastavaka i spin-offova. Umesto toga, kompanija je odlučila da se fokusira na kontinuirano ažuriranje GTA Online, višestruko proširujući igru novim misijama, vozilima i pesmama na radiju - sve to besplatno. Kroz mikrotransakcije, igrači su mogli da brže dođu do boljih vozila i opreme, što je donelo stotine miliona dolara prihoda.

Nekada osuđivane i zabranjivane modifikacije igre, koje su omogućile korisnicima da kreiraju svoje likove i dele ih na strimovima, danas su deo oficijelne saradnje između Rockstara i zajednice. Zapravo, GTA V je postao najpopularnija igra za gledanje na Amazonovoj platformi Twitch.

S obzirom na dugoočekivano saopštenje da je Grand Theft Auto VI u razvoju, kao i na procurele informacije da će igra biti smeštena u Vice City sa ženskim glavnim likom, fanovi su sve nestrpljiviji. Međutim, najraniji datum izlaska, prema izdavaču Take-Two, biće sredina 2024. ili početak 2025. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA