≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Baldur’s Gate 3 recenzija: Instant klasik koji ni jedan gejmer ne sme da propusti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Larian Studios revolucionarizuje RPG žanr svojom igrom Baldur's Gate 3, unapređujući gejmplej, priču, likove i vizuelni identitet na način koji će zauvek promeniti očekivanja igrača i kritičara

  • 0
Baldur's Gate 3 Foto: Baldur's Gate 3/Larian Studios

Pre nego što se u potpunosti posvetimo analizi Baldur's Gate 3, važno je napomenuti da je ovo igra koja dolazi sa velikim nasleđem. Prethodni naslovi u seriji postavili su standarde za RPG žanr, te je bilo jasno da Larian Studios ima veliku odgovornost prema fanovima i kritičarima.

Baldur's Gate 3 je igra koja se čekala godinama. Od njenog prvog najavljivanja, fanovi i industrija su očekivali mnogo, a dobra vest je da je Larian Studios sa ovim naslovom doneo ne samo nastavak legendarne serije već i revoluciju u samom RPG žanru.

Prilagodljivost karaktera: Sloboda izražavanja

Prvo što igrača dočekuje u Baldur's Gate 3 jeste neviđena kastomizacija svog lika. Ovaj segment igre ide daleko iznad i izvan klasičnih izbora rase i klase. Estetske opcije, psihološki profil vašeg junaka, pa čak i poreklo i motivacija, sve su to elementi koji igraču daju osećaj stvaranja unikatnog identiteta u igri.

Ova prilagodljivost se kasnije odražava na mnoge segmente igre, od interakcije sa drugim likovima do različitih zadataka i misija, pružajući duboku imerzivnost i ponovnu igračku vrednost.

Naravno, možete izabrati i neke od "origins" likova koji su već kreairani i ustanovljeni, ali po mom mišljenju, sve je zabavnije kada napravite svog lika.

Baldur's Gate 3 Foto: Baldur's Gate 3/Larina Studios

Gejmplej: Taktika i posledice

Kada govorimo o gejmpleju, Baldur's Gate 3 odlazi korak dalje od prethodnih RPG naslova. Borbeni sistem je precizno usklađen sa Dungeons & Dragons pravilima, ali sa brojnim unapređenjima. Svaka odluka koju donesete, od toga koje ćete oružje koristiti, do načina na koji ćete iskoristiti okolinu, imaće uticaj na ishod borbe. Različite klase i rase nude jedinstvene prednosti i slabosti, što čini svaku borbu izazovom za sebe.

Zaista, ne sećam se da li je ikada neki RPG naslov davao toliko slobode igračima da svakom scenariju pristupe na svoj način.

Istraživanje okoline je apsolutno izvanredno. U jednom trenutku sam se našao u nekom selu, pa sam ušao u jednu kućicu, gde sam našao podrum i tunel u jedan potpuno drugi svet. Ovakvih momenata ima na pregršt i zaista je neverovatno uzbudljivo istraživati ovaj svet.

Baldur's Gate 3 Foto: Baldur's Gate 3/Larina Studios

Narativna dubina: Više od priče

Priča u Baldur's Gate 3 je puna preokreta i bogata likovima koji su više od pukih figuranata. Svaki lik sa kojim stupite u interakciju ima svoju pozadinu, motive i moralni kodeks. Vaše odluke mogu uticati na njihove stavove prema vama, a samim tim i na razvoj celokupne priče. To ne samo da obogaćuje svet igre već i pruža višestruku ponovnu igračku vrednost, jer ćete želeti da istražite sve različite ishode.

Larian Studios nije štedeo kada je reč o prezentaciji Baldur's Gate 3. Od realističnih lica i izraza, do impresivnih pejzaža i detaljnih enterijera, igra je vizuelno remek-delo. Zvuk i glasovna gluma su na istom nivou, pružajući autentičnu i uverljivu atmosferu.

Baldur's Gate 3 nije samo nastavak serije, već pravi revolucionarni korak unapred za RPG žanr. Larian Studios je uspeo da kombinuje sve aspekte koji čine dobru RPG igru i podigne ih na jedan novi, neviđeni nivo. Bez sumnje, ovaj naslov će biti referenca za sve buduće igre ovog tipa.

Sve u svemu, Baldur's Gate 3 je triumf u svakom smislu te reči. Bilo da ste ljubitelj serije ili novajlija u RPG žanru, ova igra će vam pružiti iskustvo koje je teško parirati.

Konačna ocena: 10/10

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA